Annons

Maria Ludvigsson:Vem äger den svenska modellen?

Stefan Löfven omdefinierade den svenska modellen under sitt tal på partiets kommundagar i helgen.
Stefan Löfven omdefinierade den svenska modellen under sitt tal på partiets kommundagar i helgen. Foto: Per Knutsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad

**Den oundvikliga och inte en dag för tidiga **debatten om Den svenska modellens framtid kan bli hur snurrig som helst. En avgörande förutsättning för att varje diskussion över huvud taget ska fungera, är att deltagarna är överens om centrala begrepp och definitioner. Annars går det inte. Löfvens skabrösa kommundags-tal i helgen föranleder ett par definitionsdirektiv.

Lena Mellin skriver, som så ofta, en smart ”ord och inga visor-text” i Aftonbladet (12/3) där hon visar Löfvens inkonsekvens. Ena dagen är den svenska modellen en sak, för att i nästa tal en annan dag vara något annat. I S-tidningen Aktuellt i politiken beskriver statsministern först modellens treenighet såhär: ”Fack och arbetsgivare gör upp om villkoren på den svenska arbetsmarknaden. Generell välfärd och öppenhet mot omvärlden.” När Mellin hör samma statsminister på partiets kommundagar har modellen blivit något annat: ”Nu var den svenska modellens signum att alla arbetar. Att vinsten av allas arbete fördelas rättvist. Och att Sverige har en trygg välfärd. Det senare kan möjligen översättas med generell välfärd. Man vet inte. Exakt vad som är den svenska modellen är alltså löst i konturerna.”

Annons
Annons
Annons