Annons
X
Annons
X

Vellinges kommunalråd ifrågasätter flyktingboendets lämplighet

Kommunalrådet i Vellinge kommun säger att det är tveksamt om byggnaden där flyktingbarnen ska bo håller måttet. Därför kommer den att inspekteras under dagen.
– Det ligger nära till hands att tro att man vill stoppa verksamheten till varje pris, säger Attendo Cares presstalesperson Jonas Morian.

[object Object]
Lars-Ingvar Ljunman, kommunalråd i Vellinge. Till höger en bild från bostadsområdet Bruksparken i Hököpinge som ligger i Vellinge kommun. Foto: VELLINGE KOMMUN, DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

Turerna kring transitboendet för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge fortsätter. Det ska drivas av det privata företaget Attendo Individ och Familj på uppdrag av Malmö stad. Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman är starkt emot boendet och sa igår till SvD.se att han tänker undersöka möjligheter för att stoppa verksamheten.

Idag, när barnen ska flytta in, säger han att det är tveksamt om fastigheten är lämpligt för ändamålet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vet att man av brandskyddsskäl inte får använda övervåningen för övernattning. Vår uppfattning är även att byggnaden inte är fräsch.

  Annons
  X

  Fastigheten är ett vandrarhem som Attendo Individ och Familj hyr. Lars-Ingvar Ljungman säger att kommunens miljöförvaltning under dagen kommer att inspektera den.

  – Om dessa ungdomar ska bo där under några månader måste byggnaden vara i sådant skick att det är okej, säger han.

  Jonas Morian säger till SvD.se att kommunen är välkomna att inspektera byggnaden.

  Eva Dall, som är företagets regionchef, säger att vandrarhemmet är väl godkänt för ändamålet.

  – Vi följer alla tillstånd. Fastigheten måste vara godkänd när det gäller brandsäkerheten. Köket är inte godkänt för att laga mat i, därför tar vi in maten. Men om någonting som vi inte känner till kommer upp under kommunens inspektion så kommer vi att titta på det.

  Eva Dall var med igår när Attendo kallade de boende i området till öppet hus. Företaget ville ge möjlighet att ställa frågor men stämningen på mötet blev stundtals hätsk.

  – Det blev en väldigt uppståndelse och vissa tog tillfället i akt att använda mötet för politiska syften, säger hon.

  Men alla var inte negativt inställda till boendet, Eva Dall berättar att många kom fram efter mötet och ville anmäla sig till att vara gode män åt flyktingbarnen.

  Nu kommer företaget att ta in extra personal och se till att barnen inte är ute i området.

  – Barnens säkerhet är viktigast för oss. Nu hoppas vi att det blir som i Svalöv och Svedala, där vi öppnat den typen av boenden. Även där fanns det många kritiska röster men efter en vecka upptäckte de att det inte var några problem alls och nu fungerar det jättebra.

  Annons
  Annons
  X

  Lars-Ingvar Ljunman, kommunalråd i Vellinge. Till höger en bild från bostadsområdet Bruksparken i Hököpinge som ligger i Vellinge kommun.

  Foto: VELLINGE KOMMUN, DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X