Annons

Vellinge kommun har beslutat om tiggeriförbud

Iasmina Lacatus Olimpia, 19 år, tigger vid Ica i Skanör, en av de platser där Vellinges politiska majoritet vill införa tiggeriförbud.
Iasmina Lacatus Olimpia, 19 år, tigger vid Ica i Skanör, en av de platser där Vellinges politiska majoritet vill införa tiggeriförbud. Foto: Björn Lindgren /TT

Med ett beslut om ett lokalt tiggeriförbud vill Vellinge kommun i Skåne ruska om i rikspolitiken.

Lagstiftningen är inte glasklar. Och om den planerade ändringen av den lokala ordningsstadgan skulle stoppas av länsstyrelsen är kommunens M-ledare Carina Wutzler beredd att gå vidare till domstol.

TT
Uppdaterad
Publicerad

– Jag är medveten om att det är en svår fråga, men jag tror inte att vi bekämpar fattigdom genom att tillåta tiggeri, säger hon till TT.

Samma eftermiddag som frågan ska upp i Vellinges kommunstyrelse sitter 19-åriga Iasmina Lacatus Olimpia på en pall i solgasset bredvid en uttagsautomat i Skanör. I handen har hon en tom konservburk med några få tior och några mindre mynt i botten. Hon kom till Sverige från Rumänien för fyra månader sedan – hemma har hon ingen familj, ingen bostad och ingen försörjning. Hon rycker på axlarna åt det planerade tiggeriförbudet.

"Jag tycker jättesynd om de här människorna, men jag tror att man blundar för problemet, just att de tillhör en utsatt grupp och att de också utnyttjas i stor omfattning", säger Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M) som vill ha ett tiggeriförbud på fyra olika platser i kommunen.

Foto: Björn Lindgren /TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons