Annons

Vegetariska middagar för lata sommarkvällar

Snabba lätta recept på middagsmat kan vi knappast få för många av så här mitt i sommaren. De här grönsaksbaserade rätterna tar inte mycket mer än en kvart att laga till, åtminstone när man har lärt sig receptet.

Under strecket
Publicerad

Recept: Maria Zihammou Foto: Stefan Edetoft

Gnocchi med tomatsås och kapris

4 portioner

1 kg färska tomater

2–3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 nypa chiliflakes

Salt och svartpeppar

500 g färsk gnocchi

50 g smör

2 msk kapris

1 kruka färsk basilika, grovhackad

50 g parmesan, finriven

1. Skär tomaterna i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlöken ett par minuter. Tillsätt tomater och chiliflakes, krydda med lite salt och peppar. Låt det puttra under lock i 10 minuter.

2. Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen.

3. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Tillsätt kapris och dra kastrullen åt sidan.

4. Låt gnocchin rinna av och blanda den med tomatsåsen.

5. Lägg upp på tallrikar och toppa med några matskedar brynt smör, kapris, basilika och parmesan. Mal lite svartpeppar över.

Ärtig pasta

Gröna ärter, rostade solroskärnor, vitlök, citron och mynta blir en krämig och frisk pastasås.

4 portioner

1 dl solroskärnor

150 g fetaost

4 portioner spaghetti

1/2 dl kallpressad rapsolja

1 vitlöksklyfta, finhackad

250 g gröna ärter, frysta och tinade

1/2 citron, pressad saft

1 msk finhackad mynta

Flingsalt och svartpeppar

1. Rosta solroskärnorna några minuter i en het stekpanna. Rör om då och då så att de inte bränns. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan.

2. Tärna fetaosten. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.

3. Häll solroskärnorna i en mixerkanna och tillsätt rapsolja, vitlök, ärter och citronsaft. Mixa till en slät röra med mixerstav. Krydda med mynta och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Späd med några matskedar pastavatten till lagom konsistens.

4. Häll av pastan och blanda med örtröran. Späd med ytterligare lite pastavatten om det behövs. Toppa med fetaosten.

Sommarpasta med färska tomater och pistou

En perfekt rätt en varm sommardag. Använd gärna tomater i olika färger och storlekar. Eftersom tomaterna har en så framträdande roll i den här rätten är det extra viktigt att de är riktigt goda och mogna.

4 portioner

4 portioner kort pasta, t ex penne

1 kg tomater, gärna blandade sorter

2 mozzarella, helst burrata, à ca 125 g

Ev hyvlad eller riven parmesan

Pistou

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

Flingsalt

1/2 dl olivolja

Svartpeppar

1. Plocka basilikabladen, spara några till dekoration och grovhacka resten. Lägg bladen i en mortel tillsammans med den skalade vitlöksklyftan och lite flingsalt.

2. Stöt tills det blivit en tjock blandning. Tillsätt olivoljan lite i taget och blanda. Smaka av om det behövs mer salt och krydda med lite nymald svartpeppar. Man kan också mixa samman alla ingredienser i en mixerkanna men såsen kan då bli lite besk.

3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär tomaterna i mindre bitar. Bryt mozzarellan/burratan i bitar.

4. Blanda nykokt pasta med pistou och toppa med mozzarella och plockad basilika. Hyvla eller riv eventuellt basilika över.

Caesarsallad med betor och ägg

Ett recept som går att variera i det oändliga med de grönsaker som du har hemma.

4 portioner

2 knippor späda betor

1 kg färskpotatis

4 ägg

1 romansallad

150 g sugar snaps eller sockerärter

Caesardressing

1 ägg

1/2 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk kapris

1 tsk dijonsenap

1 dl riven parmesanost

1/2 citron, pressad saft

2 dl neutral olja, t ex rapsolja

1 dl finhackade örter, t ex bladpersilja, gräslök och dill

Salt och svartpeppar

1. Tvätta betor och potatis noga och skrubba rent från smuts. Koka potatis och betor var för sig i lättsaltat vatten, tills de är mjuka. Koka äggen krämiga.

2. Plocka och skölj salladen i kallt vatten, lägg i en sil att rinna av. Dela ärtskidorna i mindre bitar men spara några hela.

3. Koka ägget till dressingen i 2 minuter. Skölj med kallt vatten och gröp ner innehållet med en sked i en mixerkanna. Tillsätt finhackad vitlök, kapris, dijonsenap, parmesanost, citronsaft, olja och finhackade örter.

4. Mixa dressingen med stavmixer till krämig konsistens. Smaka av med lite salt och peppar.

5. Lägg upp romansallad, ärtskidor, betor och potatis. Ringla lite av dressingen över potatisen och servera resten av dressingen i en skål vid sidan av.

Pizzaomelett

I den här rätten kan man blanda ner lite av varje av det som finns i kylen.

4 portioner

1 medelstor squash, ca 300 g

1 gul lök

200 g cocktailtomater

2 msk olivolja

6 ägg

1 dl grädde

Salt och svartpeppar

1 vitlöksklyfta, finhackad

1–2 msk finhackade örter, t ex persilja, timjan eller basilika

50 g finriven ost, t ex parmesan eller västerbotten

Bröd, oliver och sallad till servering

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Ansa ändarna på squashen och dela på mitten. Skär i tunna skivor på längden. Skala och skiva löken tunt. Dela tomaterna i halvor.

3. Hetta upp en rejäl stekpanna som tål ugnsvärme och låt den bli riktigt varm. Tillsätt oljan och rosta squashskivorna ett par minuter på varje sida. Ta upp och lägg åt sidan.

4. Fräs löken ett par minuter. Rör då och då och stek tills den mjuknat och fått lite färg. Ställ pannan åt sidan så att den svalnar en aning.

5. Knäck ner äggen i en bunke och vispa samman lätt med grädden. Krydda med lite salt och peppar och tillsätt vitlök och örter.

6. Häll omelettsmeten i stekpannan och fördela ut squashskivorna. Toppa med tomater och riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills omeletten stelnat och fått fin färg.

7. Servera med bröd, oliver och sallad med god vinägrett.

Recepten är hämtade ur ”Vego på 15 minuter – lättlagat för hela familjen” av Maria Zihammou, foto Stefan Edetoft.

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons