Vegetarisk vecka: Fem snabba middagar

Morotssoppa med salvia och bakad omelett.
Morotssoppa med salvia och bakad omelett. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Även om det blir en annorlunda jul i år kan det behövas en hel del förberedelser. I sådana bråda tider behövs goda och enkla middagsrecept som hjälper oss att få maten på bordet utan alltför mycket besvär.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Foto: Lina Eidenberg Adamo

1 / 5

Ravioli i tryffelsås

Foto: Lina Eidenberg Adamo

4 portioner

  • 500 g färsk ravioli, gärna med svampfyllning
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • Smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • Svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven gruyèreost
  • 2 tsk tryffelolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 påse babyspenat à 65 g
  • Hackade valnötter

1. Koka 500 g färsk ravioli enligt anvisningarna på paketet.

2. Finhacka 2 gula lökar och 3 vitlöksklyftor. Fräs i smör utan att de får färg. Häll på 1 dl vitt vin, 3 dl vispgrädde och koka ihop några minuter.

3. Mal ner svartpeppar och rör ner 1/2 tsk salt och 1 dl riven gruyère och ta av från värmen. Tillsätt 2 tsk tryffelolja och 1 tsk vitvinsvinäger och rör om.

4. Blanda försiktigt med raviolin och 1 påse babyspenat. Servera med hackade valnötter.

Annons
Annons
Foto: Lina Eidenberg Adamo

2 / 5

Bakad omelett

Foto: Lina Eidenberg Adamo

4 portioner

  • 8 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven ost
  • 1 påse babyspenat à 65 g
  • Hackade pistaschnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ihop 8 ägg, 2 dl vispgrädde, 1 tsk cayennepeppar, 1/2 tsk salt och 1 dl riven ost. Smörj en liten ugnsform och häll i smeten. Lägg i en påse babyspenat och tryck till.

3. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något och strö över hackade pistaschnötter.

Annons
Annons
Foto: Lina Eidenberg Adamo

3 / 5

Morotssoppa med salvia

Foto: Lina Eidenberg Adamo

4–6 portioner

  • 1 kg morötter
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • Smör till stekning
  • 4 msk hackad salvia
  • 2 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vinäger
  • Smörstekt salvia
  • Brödkrutonger

1. Skala och hacka 1 kg morötter, 2 gula lökar och 4 vitlöksklyftor. Stek i lite smör i en stor kastrull tills löken är genomskinlig.

2. Tillsätt 4 msk hackad salvia och stek några sekunder till. Häll på 2 liter grönsaksbuljong, 2 dl vispgrädde och 1 tsk salt och låt allt koka mjukt.

3. Mixa soppan och häll i 2 tsk valfri vinäger. Smaka av och servera med smörstekt salvia och gärna några krutonger.

Annons
Annons
Foto: Lina Eidenberg Adamo

4 / 5

Mangoldpaj

Foto: Lina Eidenberg Adamo

4 portioner

Pajdeg

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl rismjöl
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 1 gul eller röd lök
  • 1/2 liter löst packade mangoldblad eller spenat
  • 1 dl riven ost
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 dl hackade soltorkade tomater
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda 125 g rumsvarmt smör, 1 dl rismjöl, 2 dl kikärtsmjöl, 1/2 tsk salt och 2 msk iskallt vatten till en deg. Tryck ut pajskalet i en stor form, nagga med en gaffel och förgrädda i 5 minuter.

3. Skiva 1 lök och lägg i pajskalet ihop med 1/2 liter löst packade mangoldblad. Strö på 1 dl riven ost, 1 dl hackade valnötter och 1 dl hackade soltorkade tomater.

4. Vispa ihop 3 ägg med 2 dl crème fraiche, 1 dl mjölk, 1/2 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar och häll i formen. Grädda i 30 minuter. Låt gärna pajen ”sätta sig” i ca 20 minuter före servering.

Annons
Annons
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo

5 / 5

One pot pasta

Foto: Lina Eidenberg Adamo

4 portioner

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • Olivolja
  • 1 burk krossade tomater à 400 g
  • 1 tsk chiliflakes
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 krm salt
  • 400 g okokt pasta
  • 2 pkt mozzarella à 125 g
  • Nymalen svartpeppar
  • Basilikablad

1. Hacka 3 vitlöksklyftor och 1 gul lök och fräs i lite olivolja i några minuter. Häll på 1 burk krossade tomater, 1 tsk chiliflakes, 8 dl grönsaksbuljong, 1 krm salt och 400 g okokt pasta.
2. Låt koka enligt anvisningarna på pastaförpackningen och rör om då och då. Servera med mozzarella riven i bitar samt nymalen svartpeppar och basilikablad.

Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo
Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo

Recepten är hämtade ur ”Jessicas vegomiddagar hur lätt som helst” av Jessica Frej, foto Lina Eidenberg Adamo. Harper Life.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons