Annons
X
Annons
X

Veganskt tema för kockar i VM-final

För första gången finns ett veganskt tema när världens bästa kockar tävlar i Bocuse d’Or nästa vecka. Den svenska tävlande i detta kock-VM, Alexander Sjögren, är redan på plats i Lyon.

Alexander Sjögren har i flera månader tränat i ett speciellt Bocuse-kök i en tom restauranglokal på Gröna Lund. Jonas Lundgren (till vänster) är Alexanders coach.
Alexander Sjögren har i flera månader tränat i ett speciellt Bocuse-kök i en tom restauranglokal på Gröna Lund. Jonas Lundgren (till vänster) är Alexanders coach. Foto: Mikael Mölstad

Tisdag och onsdag nästa vecka är det dags för två dagars intensiv matlagning i tävlingen Bocuse d’Or i franska Lyon – inofficiellt kallat kock-VM. Sverige har stolta traditioner att försvara med ett guld och därtill flera silver och bronsplaceringar. Tävlingen avgörs vartannat år och de 24 ländernas kockar som deltar har kvalificerat sig genom uttagningstävlingar runt om i världen. Totalt tävlade 67 länder om platserna i finalen.

Sverige har stolta traditioner att försvara med ett guld och därtill flera silver och bronsplaceringar.

Sverige representeras av Alexander Sjögren från Oskarshamn som vunnit den svenska uttagningen och kommit trea i Europatävlingen. Nu är han på plats i Lyon för att ladda och nätverka bland världens gastronomer. Sedan förra sommaren har han tränat i stort sett varje dag. Under hösten har råvarorna avslöjats. Temat för fatpresentationen är Bressekyckling och skaldjur och för tallrikspresentationen vegetariskt – eller snarare veganskt. Normalt är tallrikstemat alltid fisk men denna gång överraskade tävlingsledningen.

Annons
X

– Det är en utmaning att laga vegansk mat, förklarar Alexander Sjögren för Svenska Dagbladet, det är svårt att få djup på smakerna till skillnad från att jobba med animaliska råvaror.

Eftersom rätten också ska innehålla en nationell identitet i rätterna kommer Alexander Sjögren att jobba med temat Into the Woods.

– Jag vill att den veganska rätten ska kännas som en skogspromenad i mina småländska skogar, säger Alexander Sjögren.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    Alexander Sjögren (till vänster) är laddad inför nästa veckas Bocuse d’Or. Han tävlar tillsammans med kökshjälpen Hampus Risberg (till höger). Foto: Mikael Mölstad

    I teamet runt Alexander Sjögren finns Henrik Norström – president i Svenska Bocuse d’Or-Akademien, och även svensk juryrepresentant. Coach för team Alexander Sjögren är Jonas Lundgren. Både Jonas Lundgren och Henrik Norström har tagit silver i Bocuse d’Or. Som commis, medhjälpare i köket, finns Hampus Risberg.
    När tävlingen drar igång på tisdag den 24 januari är Alexander Sjögren förste tävlande. På onsdag kväll vid 19-tiden vet vi vilken placering han fått.

    Annons
    Annons
    X

    Alexander Sjögren har i flera månader tränat i ett speciellt Bocuse-kök i en tom restauranglokal på Gröna Lund. Jonas Lundgren (till vänster) är Alexanders coach.

    Foto: Mikael Mölstad Bild 1 av 2

    Alexander Sjögren (till vänster) är laddad inför nästa veckas Bocuse d’Or. Han tävlar tillsammans med kökshjälpen Hampus Risberg (till höger).

    Foto: Mikael Mölstad Bild 2 av 2
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X