Annons

Linda Bakkman:Riskerna med att äta uteslutande veganskt

Växtbaserad kost kan ha en rad hälsofördelar, men det finns också flera näringsmässiga risker med att helt utesluta animalier. En vegansk diet måste handla minst lika mycket om vilka livsmedel man väljer till som vad man undviker.

Uppdaterad
Publicerad
Tidiga symtom på järnbrist är att man blir blek och trött. Brist på B-12 kan ge blodbrist, kognitiva svårigheter och stickningar. Då är växtdrycker med havre, soja och ris att rekommendera.
Tidiga symtom på järnbrist är att man blir blek och trött. Brist på B-12 kan ge blodbrist, kognitiva svårigheter och stickningar. Då är växtdrycker med havre, soja och ris att rekommendera. Foto: Ivan Chiosea/IBL

Generellt är växtbaserad kost rik på grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, soja, nötter och frön. En sådan kosthållning ger ett högt intag av näring, fytokemikalier och fibrer samt begränsar andelen mättat fett och minskar risken att hamna på ett kaloriöverskott. Det bidrar till en minskad risk för bland annat övervikt, fetma, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och vissa cancerformer.

Tidiga symtom på järnbrist är att man blir blek och trött. Brist på B-12 kan ge blodbrist, kognitiva svårigheter och stickningar. Då är växtdrycker med havre, soja och ris att rekommendera.

Foto: Ivan Chiosea/IBL Bild 1 av 6

Fet fisk som lax och strömming är en viktig källa till omega-3 – och D-vitamin. Dessa ämnen måste en vegan få i sig på annat sätt.

Foto: IBL Bild 2 av 6

Karljohanssvamp, eller stensopp, innehåller D-vitamin, liksom kantareller.

Foto: Anders Good/IBL Bild 3 av 6

Bra raw food-tallrik med rödbetor, strimlad zucchini, pumpafröpesto och mynta. Pumpafrön innehåller väldigt mycket järn.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 6

Veganer får jobba med berikade växtdrycker med havre, soja och ris som bas.

Foto: Shutterstock/IBL Bild 5 av 6

Några proteinkällor för en vegan.

Foto: Shutterstock/IBL Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons