Annons

VECKOMENYN TILLAGAD AV COOP PROVKÖK 020-71 10 10, provkoket@coop.se

Under strecket
Publicerad

Piccata milanese 4 portioner: ca 500 g benfritt kalvkött av bog eller rygg Panering: 1-1,5 dl riven lagrad ost 4 msk ströbröd 0,5 tsk salt 1 ägg 2 msk matfett till stekning Tillbehör: 4 port spaghetti 1 burk Barilla pastasås, basilika 1. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Blanda osten med ströbröd och salt. Doppa först köttskivorna i uppvispat ägg, vänd dem sedan i ostblandningen. Låt dem ligga några minuter så att paneringen stelnar. 2. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek skivorna 3-4 minuter på varje sida på ganska svag värme så att paneringen inte bränns. 3. Servera med nykokt pasta och varm pastasås. Fiskgryta 4 portioner: 600 g färsk fiskfilé, t ex sej, torsk, kolja 1 hackad gul lök 1 hackad vitlöksklyfta 250 g frysta champinjoner 1 msk flytande margarin 1 pkt (500 g) krossade tomater 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk finhackad färsk basilika eller 1 tsk torkad skalade räkor dill 1. Skölj fiskfiléerna och dela dem eventuellt i mindre bitar. 2. Fräs lök och svamp i fettet i en låg, vid kastrull s.k. traktörpanna. 3. Tillsätt tomater, hälften av saltet och peppar. Koka under lock 5-10 min. 4. Blanda i basilikan. Lägg i fisken och strö över resten av saltet. 5. Sjud under lock tills fisken är ogenomskinlig, 5-10 min. Garnera med räkor och dill. Servera med kokt pasta eller ris. Lammstek provençale med champinjoner i vin och tomat 4 portioner: 1,3 kg färdigmarinerad lammstek provençale Marinerade champinjoner: ca 300 g färska champinjoner 2 msk flytande margarin eller olja 2 hackade vitlöksklyftor 2-3 tsk vitvinsvinäger 2 dl torrt vitt vin 2 dl vatten 0,5 dl tomatpuré 2 tsk arrowrot + 1 msk vatten 1 tsk socker, 2-3 krm salt tsk timjan 1 krm svartpeppar 0,5 dl klippt persilja Tillbehör: 3-4 bakpotatisar + 1 msk olja + salt + timjan ca 250 g kokta haricots verts 1. Tillaga steken enligt anvisning på förpackningen. 2. Dela potatisen. Pensla halvorna med olja och strö på lite salt och timjan. Ställ dem runt steken när 40-50 min av stektiden återstår. 3. Dela champinjonerna i 4 bitar om de är stora, små kan vara hela. Lägg dem i en kastrull och fräs den i fettet ca 5 min. Lägg i vitlöken mot slutet. Häll i vinäger, vin, vatten och tomatpuré. 4. Koka utan lock ett par minuter. Rör ut arrowroten i vatten och blanda ner det i kastrullen. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av med socker, salt och kryddor. Låt stå svalt och dra ett tag före servering. Strö på persilja. 5. Servera steken varm eller kall i skivor med potatishalvor, champinjoner och haricots verts. Obs! Stek hela steken men använd bara hälften. Spara resten till ett senare tillfälle. Den går bra att frysa. Flintastek Mexikana 4 portioner: 1 flintastek, gärna chili/honungskryddad Sallad: 1 röd lök i tunna skivor 2 avokador i bitar ca 250 g körsbärstomater i klyftor 1 burk (340 g) majskorn Dressing: 2 krm chili i tub 1 tsk vitlök i tub 1 msk pressad citron 3 msk olivolja salt svartpeppar 1. Grilla flintasteken, ca 15 cm över glödbädden, 15-20 minuter per sida. Vänd köttet flera gånger. 2. Blanda ingredienserna till salladen. 3. Rör ihop dressingen och vänd ner den i salladen. 4. Skär steken i skivor och servera med salladen och tortillachips.

Annons
Annons
Annons