Annons

Veckan hade tio dagar i märklig fransk kalender

Politikern och matematikern Gilbert Romme utvecklade den nya kalendern som togs i bruk 1793.
Politikern och matematikern Gilbert Romme utvecklade den nya kalendern som togs i bruk 1793. Foto: Science Photo Library och Bridgeman Art Library/ IBL

Efter den våldsamma revolutionen infördes en ny kalender i Frankrike 1793. Året började på hösten och varje månad delades in i tre tiodagarsveckor. Kalendern blev dock inte populär hos arbetarna.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: Vid olika tillfällen i denna bloggs historia har jag hänvisat till den märkliga kalender som fransmännen anammade (och snart övergav) under 1790-talets revolution. Nu har jag blivit ombedd att en gång för alla redogöra för detta närmare. Vad var det för kalender, när infördes den, och varför överlevde den inte?

Dick Harrison: Kalendern var ett resultat av den omfattande nyordning av samhället som ägde rum sedan revolutionen år 1792 gått in i sin våldsammaste och radikalaste fas. Samma politiker som var ansvariga för skräckväldet och giljotinen tog vid denna tid initiativ till lagstiftning av ett för tiden uppseendeväckande snitt. Målet var att införa fullständig politisk demokrati och social och juridisk jämlikhet. I reformpaketet ingick inte bara sociala och juridiska reformer utan också en ny tideräkning utan koppling till monarki, kyrka och gamla helgondagar.

Annons
Annons
Annons