Vd-karusellen går snabbt på börsen

Vd-karusellen snurrar allt snabbare. 27 vd:ar på Stockholmsbörsen lämnade sitt uppdrag under det första halvåret i år. Det ska jämföras med 24 stycken under samma tid förra året. Börs-vd:n kan allt mer liknas vid en dagslända, enligt en studie från konsultbolaget Booz Allen Hamilton.

Under strecket
Publicerad
ABB. **Jürgen Dormann** har lämnat över vd-stolen i ABB till **Fred Kindle**.
Elekta. **Laurent Leksell** är inte längre vd på A-listebolaget. Det är **Tomas Puusepp**.
Brio. **Tomas Persson** har slutat som leksaks-vd. **Thomas Bräutigam** har tagit över.
Wedins. **Roland Nilsson** blev styrelseordförande när **Ingrid Osmundsen** blev vd.
Foto: Björn Larsson Ask, Mats Erlandsson, Gunnar Lundmark,  Stefan Bladh

ABB. **Jürgen Dormann** har lämnat över vd-stolen i ABB till **Fred Kindle**. Elekta. **Laurent Leksell** är inte längre vd på A-listebolaget. Det är **Tomas Puusepp**. Brio. **Tomas Persson** har slutat som leksaks-vd. **Thomas Bräutigam** har tagit över. Wedins. **Roland Nilsson** blev styrelseordförande när **Ingrid Osmundsen** blev vd. Foto: Björn Larsson Ask, Mats Erlandsson, Gunnar Lundmark, Stefan Bladh

Annons

SvD Näringslivs sammanställning över det första halvåret 2005 visar att det framför allt är de mindre bolagen som bytt vd. Men även i ett par av storbolagen har toppdirektörerna bytts ut.

Fred Kindle är från och med nyår vd i ABB efter Jürgen Dormann. Peter Aru är ny vd i verkstadskoncernen Cardo och Tomas Puusepp är ny vd i Elekta.
Av de 27 bolagen som under våren har bytt vd är bara fem noterade på A-listan, resten återfinns på O-listan.
Booz Allen Hamiltons internationella studie kring vd-byten visar på en dramatisk utveckling. På tio år, från 1995 till 2004, har omsättningen på vd:ar ökat med 300 procent. De europeiska verkställande direktörer som förra året fick gå hade i snitt bara suttit i två och ett halvt år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons