”Växande tro på återfödelse utmanar kyrkan”

Den nya synen på döden har också påverkat begravningsgudstjänsten. Begravningar, som ännu för en generation sedan kunde vara veritabla orgier i tårar och sorg för en hel bygd, håller nu snabbt på att utvecklas till en ljus hyllning till livet, skriver Bengt Wadensjö.
Den nya synen på döden har också påverkat begravningsgudstjänsten. Begravningar, som ännu för en generation sedan kunde vara veritabla orgier i tårar och sorg för en hel bygd, håller nu snabbt på att utvecklas till en ljus hyllning till livet, skriver Bengt Wadensjö. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tron på reinkarnation är ny i vårt land och har brutit sig fram av egen kraft. Reinkarnationstron betyder att den kristna tron ges en ny tolkning jämfört med det traditionella synd- och förlåtelseparadigmet. Domen över det enda jordiska livets misstag ersätts av en tro på själens eviga gemenskap med Gud. Det skriver Bengt Wadensjö, biskop emeritus.

Under strecket
Publicerad
Bengt Wadensjö

Bengt Wadensjö

Foto: Privat
Annons

Vi upplever just nu en förskjutning i relation till kyrkans traditionella lära hos en del av det svenska folket. Av tradition har allmänna förändringar i synen på värderingar och tro ett samband med synen på döden och de döda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons