Annons

Växande oro för spridning av ebolautbrott

Oron växer över det allvarliga ebolautrottet i östra Kongo-Kinshasa. Staden Beni är en av dem där ett ebolasjukhus skapats för att försöka stoppa utbrottet och vårda de sjuka. Bilden är från april 2019.
Oron växer över det allvarliga ebolautrottet i östra Kongo-Kinshasa. Staden Beni är en av dem där ett ebolasjukhus skapats för att försöka stoppa utbrottet och vårda de sjuka. Bilden är från april 2019. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Oron växer över det allvarliga ebolautrottet i Kongo-Kinshasa. Utbrottet är inte under kontroll och de senaste veckorna har smittspridningen ökat i tempo.

På flera sätt är situationen lika svår som under utbrottet i Västafrika – med ett viktigt undantag.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Konflikterna mellan väpnade grupper i östra Kongo-Kinshasa har bidragit till att befolkningen är misstänksam mot ebolainsatsen. I februari angreps Läkare utan gränsers sjukhus i samhället Katwa av okända gärningsmän som brände ner delar av det.

Foto: Laurie Bonnaud / MSF/TTBild 1 av 5

Skyddsutrustningen bärs av sjukvårdspersonal som möter ebolapatienter eller dem som misstänkts vara smittade med den farliga sjukdomen. Arkivbild.

Foto: Gabriele Fran ois Casini/MSF/TTBild 2 av 5

I februari angreps Läkare utan gränsers sjukhus i samhället Katwa av okända gärningsmän som brände ner delar av det. Arkivbild.

Foto: Meinie Nicolai / MSF/TTBild 3 av 5

I april marscherade läkare och sjukvårdspersonal i protest mot att en kollega, anställd av Världshälsoorganisationen (WHO) attackerats och dödats. Arkivbild.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TTBild 4 av 5

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa riskerar att förvärras, varnar sjukvårdspersonal på plats i Nordkivu, den östra region som drabbats värst. Arkivbild.

Foto: Alexis Huguet/MSF/TTBild 5 av 5

Det är knappt ett år sedan ebolautbrottet konstaterades i det fattiga, centralafrikanska jättelandet som under många år skakats av interna strider. Över 1 100 människor har dött hittills.

– Vi har mellan 15 och 20 fall per dag nu, vilket är en kraftig ökning sedan två månader tillbaka. Då hade vi i utbrottets centrum bara två eller tre fall dagligen, säger John Johnson, samordningsansvarig för franska Läkare utan gränser, till TT på telefon från staden Goma vid gränsen mot Rwanda.

Annons
Annons
Annons