Växande kritik mot Bush i USA

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON ”Jag hatar George W Bush””... Det är med lätt lyft ögonbryn man läser denna inledning till en artikel i tidningen The New Republic.
Få, om någon, hade vågat sticka ut hakan på det viset så sent som för ett par veckor sedan. Det skulle ha kunnat stämplats som opatriotiskt.
Men det bushska teflonskyddet har fått djupa repor på kort tid. Det syns i opinionsmätningarna och särskilt i en mätning där det framgår att exgeneralen Wesley Clark skulle vinna över Bush om valet hölls idag, något som var otänkbart helt nyligen. Det märks också i rapporteringen inifrån Vita huset där en ovan osäkerhet sprider sig när staben inte längre kunnat utöva samma skickliga imageskapande som förut. Men, mer oroande, det framkommer också i repliker som denna från ett äldre troget republikanskt par i Mellanvästern: Vi vet inte riktigt om vi har samma tilltro till presidenten. I pratradion hörs också människor säga: Allt har gått åt helvete sen Bush kom till makten.

Den här förändringen i stämningsläget kom plötsligt
och kan med rätt stor säkerhet tidsbestämmas till den 7 september när Bush höll tal till nationen. Beslutet att berätta att kostnaderna i Irak kommer att uppgå till 87 miljarder dollar var kanske modigt och politiskt nödvändigt. Men själva summan och de dystra tv-bilderna från Bagdad öppnade ögonen på allmänheten.
Argumenteringen som föregick kriget granskas på nytt i ett kallare ljus. En demokratisk kongressledamot gick så långt som att hota med att stämma administrationen för att ha gått ut med falska föresatser.

Annons
Annons
Annons