Annons
X
Annons
X

Vattnet sinar i flyktingstaden

Presidentvalet i Nigeria har flyttats fram och oppositionen kritiserar regeringen för att samarbeta med armén. Samtidigt fortsätter flyktingströmmen från nordöstra delen av landet. Staden Yola har tvingats ner på knä när resurserna urholkas.

Rose Luca med barnen Elisabeth, Rejoice och en månad gamla Isac i flyktinglägret Girie 1 i utkanten av Yola.
Rose Luca med barnen Elisabeth, Rejoice och en månad gamla Isac i flyktinglägret Girie 1 i utkanten av Yola. Foto: MALIN PALM

YOLA

Hon tvingades se på när maskerade terrorister sköt ihjäl hennes man framför deras barn. Sedan begravde hon hans kropp på bakgården innan hon tog barnen och flydde till bergen. I dag bor Rose Luca på ett av Yolas flyktingläger med sina tre barn tillsammans med nära tvåtusen personer, som alla har flytt från Boko Haram.

Solen står högt på himmelen när vi träffar henne under ett ståtligt jakarandaträd på en skolgård. I höstas flyttades skolans 800 elever till en annan skola för att göra plats för Nigerias internflyktingar. Här bor de i klassrum och tält. De bär på tunga trauman och många har levt i bergen i flera månader innan de tagit sig till lägret. Till byn Lasa utanför Maiduguri kom Boko Haram klockan sex minuter över sex på morgonen, just som Rose Luca ätit frukost med sin man och deras tre barn.

– De kom in i vårt hus och sköt honom. Min syster och jag begravde honom på bakgården, sen sprang vi till bergen med barnen, berättar Rose Luca.

Annons
X

Hon var gravid i fjärde månaden. På väg uppför berget snubblade hon på en sten och föll till marken. Höger armbåge bröts av och hon bars uppför de sista etapperna av en av männen. Tillsammans med trehundra andra bybor bosatte de sig i de djupa bergsgrottorna.

– Du kan köra in med en jeep, så stora är de. Det bor fortfarande kvar människor där, vi var bara några stycken som begav oss hit till Yola, säger Rose Luca.

**I Yola **med sina tvåhundratusen invånare bor i dag fler flyktingar än stadsbor. Femton läger har vuxit fram, och en majoritet av flyktingarna kommer inte att kunna rösta i årets presidentval. Samtidigt är hotet från Boko Haram ännu påtagligt, och flera rekryterare har tagit sig in i lägren. Terroristgruppen styr i dag tre av delstatens kommuner. I Yola har matpriserna ökat och vattenreservoarerna börjat sina sen befolkningen under några månader fördubblats. Flyktinglägren står utan tillräckligt med mat för att mätta alla människor och i lägret Garei 1 räcker vattentanken bara till fyra deciliter vatten per person varje dag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Charles James flydde från byn Mildo när Boko Harams soldater vällde in och sköt vilt omkring sig. De skar halsen av de bybor som de kom i fatt. I dag hyr Charles James en lägenhet i Yola. Han letar efter sitt röstkort när vi träffar honom och går igenom kort efter kort bland högarna.

  – Jag registrerade mig för att rösta när jag bodde här 2011, så det ska finnas. Jag måste bara hitta det, säger Charles James och plockar upp ännu en bunt med kort.

  Nigeria har i dag en och en halv miljon internflyktingar och lika många har tagit sig till grannländerna. Även om röststationer flyttas till säkra områden så kan de bara rösta i sin egen delstat. Många här kommer från angränsande Borno där Boko Haram i dag kontrollerar stora delar av delstaten.

  I ett brev till valmyndigheten förklarade militärcheferna att armén inte skulle kunna stå för säkerheten under valet eftersom de bestämt sig för att attackera Boko Haram på valdagen. Därmed skulle valstationerna i de tre delstaterna Borno, Gombe och Adamawa, där det i dag råder undantagstillstånd och terroristgruppen kontrollerar flera kommuner, stå helt utan skydd.

  Under lördagskvällen stod det klart att presidentvalet och parlamentsvalet i Nigeria skjuts upp, från den 14:e februari till 28:e mars. Valet för delstatsguvernörer och landsting skjuts upp från 28:e februari till 11:e april. Då ska trupper från Nigeria och Niger enligt armén ha krossat Boko Haram i den attack som påbörjas nu på lördag, då presidentvalet skulle ha hållits.

  – Vi är besvikna. Det känns som att presidenten och militären har gått samman för att skjuta upp valet, säger Phineas Padio, pressekreterare på oppositionspartiet All Progressive Congress (APC).

  **Han ifrågasätter **varför det inte ansågs som en säkerhetsrisk att låta folk hämta sina röstkort, och påpekar att det hållits val i både Pakistan, Irak och Syrien trots att de också har säkerhetsproblem.

  Valkommissionens ordförande Attahiru Jega stöter ifrån sig kritiken. Han anser att de inte kan skaka bort rådet från landets säkerhetschefer.

  – Det är en för stor risk begära att medborgarna ska genomföra sin demokratiska rättighet i en situation där deras säkerhet inte kan garanteras, det vore högst oansvarigt, säger Attahiru Jega, valkommissionens ordförande i delstaten Adamawa.

  Tillbaka i flyktinglägret är Rose Luca fast besluten om att ändå rösta. Hon har sitt röstkort men är beroende av att militären kan hjälpa henne tillbaka till Maiduguri. För i Yola får hon inte rösta, det måste ske i hennes egen delstat. En tygremsa är hårt knuten runt hennes armbåge som gör väldigt ont, trots att det är fem månader sen hon bröt den.

  – Jag ber till Gud om att jag kan återvända till Lasa snart igen, säger Rose Luca.

  Hon berättar att även när de gömde sig på berget så tog de sig till kyrkan varje söndag för att be. Det var över en timmes promenad och de hörde ofta Boko Harams skjutande.

  MONICA HANSSON

  Annons
  Annons
  X

  Rose Luca med barnen Elisabeth, Rejoice och en månad gamla Isac i flyktinglägret Girie 1 i utkanten av Yola.

  Foto: MALIN PALM Bild 1 av 3

  I trabsitlägret Girie 1 lever ca 1 900 flyktingar.

  Foto: MALIN PALM Bild 2 av 3

  Salamatu Chimampi kokar 200 kilo ris om dagen till flyktingarna.

  Foto: MALIN PALM Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X