Vattenslöseri bakom Spaniens torka

Spanien lider av den värsta torkan på 60 år. Men det mesta av vattenbristen är självförvållat; bönderna bevattnar fel, stadsledningarna läcker och det låga priset på vatten uppmuntrar till slöseri.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt officiella siffror är nu två tredjedelar av Spanien drabbat av den svåra torkan. Värst är det i områdena kring Valencia, Andalusien och Katalonien, där befolkningen mer än fördubblas under sommarmånaderna. Bönder, kommuner och regionala regeringar bråkar om hur det sjunkande vattnet i dammar och floder ska regleras. Och regeringen har dragit igång en stor reklamkampanj för att få hushållen att spara vatten.

Läget förvärras av den ihärdiga byggboomen; i fjol byggdes det 700 000 nya bostäder i Spanien - en rekordsiffra - varav hälften vid den turisttäta Medelhavskusten. Stadsplanerare och kommuner hinner inte med att bygga ut vattennäten. Och är det verkligen rätt att bygga ännu fler golfbanor?
Men det är jordbruket som är den stora boven. Mellan 70 och 80 procent av allt vatten i Spanien går till bevattning. Och enligt miljöminister Cristina Narbona är det bara mindre än tio procent av landets bönder och odlare som vattnar effektivt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons