Annons
Ledare

Susanna Silfverskiöld:Vattenlandet överlever även utan staten

Liseberg ska bygga en av Europas största vattenparker.
Liseberg ska bygga en av Europas största vattenparker. Foto: Liseberg

Politiker som vill ”sätta kommunen på kartan” har blivit en uttjatad ramsa. Skattebetalarna får hosta upp pengar när glädjekalkylen spricker. Och varför ska det offentliga ägna sig åt saker som det privata klarar bättre?

Under strecket
Publicerad

I torsdags blev det bestämt. En av norra Europas största vattenparker ska byggas i Göteborg. Om fyra år står ”Oceana” klart, och det är Liseberg som ligger bakom projektet. Glädjande nyheter för barnfamiljer och turistnäring i Göteborg med omnejd. Men Liseberg är ett av stadens kommunala bolag, och har en politiskt tillsatt styrelse. Och det väcker frågor. Vad är egentligen det offentligas uppgift? Vad ska staten, regionerna och kommunerna ägna sig åt? Men kanske framför allt, vad ska de låta bli att ägna sig åt?

Lokalpolitiker som vill ”sätta kommunen på kartan” har nästan blivit en uttjatad ramsa. Vi har hört det förut, vi har sett det göras och vi vet hur det brukar sluta. Melodin är bekant, men det tar emot att nynna med. Alldeles för ofta tvingas skattebetalarna hosta upp mer pengar när glädjekalkylen spricker.

Annons
Annons
Annons