X
Annons
X
Recension

Ett paradis på jorden. Om den svenska kurortskulturen 1680-1880 Vattenhål för kur och kurtis

"Brunnspromenaden". Josabeth Sjöbergs akvareller är unika genom att de återger de fattigas villkor inom brunnskulturen. Josabeth Sjöberg vistades vid surbrunnen i Sabbatsberg för matsmältningsbesvär.

Hittills har jag som de flesta inbillat mig att Bellmans "Vila vid denna källa" utspelar sig vid en naturlig källa på en lantlig sommaräng, där Fredman i sällskap med Ulla Winblad och övriga kumpaner dukat upp sin picknick. Men idéhistorikern Elisabeth Mansén har nu med sin bok om kurorter, Ett paradis på jorden, övertygat mig om att skådeplatsen i visan snarare är en hälsokälla i stadsmiljö. Ty det landskap som beskrivs är vid närmare besiktning typiskt just för 1700-talets brunnsorter.
Där finns en rund plan i en park med grusgångar och friska lövträn som skuggar en livgivande källa. Där finns musikanter som spelar. Där finns ett värdshus med en krögare som skriver upp räkningen på griffeltavlan, sedan gästerna satt i sig "rött vin och pimpinella och en nyss skjuten beckasin."
Förmodligen handlar det om Djurgårsbrunn, som på Bellmans tid var en fashionabel kurort i Stockholms utkant. Härav återstår nu bara värdshuset.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X