Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Patricia Hedelius: Vattenfalls vd – en klimatkämpe?

(uppdaterad)
Q4-rapporter 2015

Vattenfalls rapport för 2015 är, som väntat, en dyster läsning. Förluster på nära 20 miljarder och fortsatt låga elpriser kryddades med en ökning av koldioxidutsläpp. Men otippat nog kan vd-ordet bli det som sätter agendan för Vattenfall i år.

Vd Magnus Hall presenterar företagets delårsrapport under en pressträff i Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Vd Magnus Hall presenterar företagets delårsrapport under en pressträff i Vattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: Maja Suslin/TT

Vattenfalls rapport för 2015 var, som väntat, en dyster läsning. Förluster på nära 20 miljarder och fortsatt låga elpriser kryddades med en ökning av koldioxidutsläpp.

Man vet knappt var man ska börja med att reda ut eländet. Helt klart är att brakförlusten var väntad på grund av miljardnedskrivningarna av den tyska kolkraften. Men rensar vi bort förlusterna som skapades av dåliga affärer för många år sedan blir man inte som skattebetalare och därmed ägare särskilt lyckligare för det.

Vattenfalls resultat sjunker i en oroväckande snabb takt, jämfört med förra året tappar man 3,6 miljarder kronor på 12 månader. Det är en helt annan och mycket allvarligare huvudvärk än nedskrivningarna. Det kommer definitivt också bli värre de kommande månaderna och faktiskt åren. Allt handlar om att Vattenfall brukar köpa prisskydd.

Annons
X

För ett par år sedan, då priset på energi var högt, så skyddade man sitt energipris för flera år framåt. Skydd som nu successivt försvinner snabbt. Det innebär att resultatet för i år sannolikt kommer sjunka i snabbare takt än vad vi såg förra året.

Även om kostnaderna också sjunker så är det långt ifrån i samma takt. Miljardavskrivningar för kol- och Nuonköp har grumlat Vattenfalls siffror flera år. Men effekterna av det låga energipriset är den kris som kommer avgöra bolagets vinstförmåga framöver och därmed bolagets möjligheter att dela ut miljardbelopp till ägaren staten.

Det ser mörkt ut för den här regeringen att få särskilt mycket pengar av Vattenfall under sin tid vid makten. Kanske blir det inte en krona.

I vilket annat bolag som helst hade bolagsledningen hängts ut för miljardförluster och missade miljömål, men i Vattenfall så är det ägarna, svenska staten som förtjänar en rejäl uppsträckning. Det intrycket får man av Vattenfalls vd Magnus Hall i alla fall.

Vattenfalls vd Magnus Halls till synes försiktiga gnäll över dyr kärnkraft är egentligen ingenting annat än ett ultimatum till regeringen som påverkar våra barns framtid. Därför är kanske Halls vd-ord en av viktigare på senare år.

Än har vi inte riktigt lyxen att leva på enbart förnyelsebar energi även om vi ser en allt snabbare utbyggnad. Det kommer innebära att kärnkraften ersätts till en del, i alla fall till en början, sannolikt till en stor del av energi skapad av fossila bränslen. Det har ju som bekant Vattenfall gott om, både kol och naturgas. Därmed kan vi räkna med att Vattenfall, allt annat lika, fortsätter det senaste årets utveckling och släpper ut allt mer koldioxid.

Sett till vad vi vet om klimatförändringen så drivs den till största delen av just koldioxidutsläpp. Experter är eniga om att effekten av ett varmare klimat hotar hela mänsklighetens överlevnad – kärnkraften finns sedan länge inte ens med på kartan över hot mot mänsklighetens överlevnad.

Därmed finns det tillräckligt med fakta för att Magnus Hall borde kunna få, inte bara stöd utan till och med större uppslutning i sin attack mot sin aktieägare. Det är vågat av Vattenfalls vd att gå på tvärs emot självaste regeringen. Frågan för 2016 har plötsligt blivit om det kan kosta honom jobbet eller om regeringen backar om kärnkraften.

Annons
Annons
X

Vd Magnus Hall presenterar företagets delårsrapport under en pressträff i Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X