Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Peter Alestig: Vattenfalls utspel sätter press på regeringen

Hållbar energi

Alliansregeringen lyckades med nöd och näppe överbrygga motsättningarna kring kärnkraften. Nu hotar samma fråga att slå in en tung kil även i regeringen Löfven. Frågan är hur länge de kan skjuta de obekväma kärnkraftsbesluten på framtiden.

[object Object]
Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare. På bilden syns reaktor 1 och 2 som eventuellt ska stänga tidigare än beräknat. Foto: Adam Ihse/TT

Allianspartierna kallade energiöverenskommelsen historisk. Men när det gäller den känsligaste frågan av dem alla – kärnkraften – var den mest ett politiskt konststycke som lyckades få alla partier lämna förhandlingsbordet med äran i behåll. I teorin tillät regeringen nya reaktorer att byggas på samma platser där kärnkraftverk redan i dag finns. Men samtidigt blev sådana byggnationer utopiska, för att använda Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenbergs ord.

Orsaken till det till synes drastiska uttalandet från den tidigare försvarsministern Odenberg var en detalj i energiöverenskommelsen som hade kärnkraftsmotståndarna i Centerpartiet som avsändare: att ny kärnkraft skulle bära sina egna kostnader. Inget ekonomiskt stöd från regeringen för nya reaktorer, med andra ord.

Alliansregeringen lyckades överbrygga sina motsättningar genom att säga ja till ny kärnkraft i teorin, men nej i praktiken.

Annons
X

Under sådana förutsättningar menar de allra flesta bedömare att ny kärnkraft knappast kan bli verklighet. Alliansregeringen lyckades alltså överbrygga sina motsättningar i kärnkraftsfrågan genom att säga ja till ny kärnkraft i teorin, men nej i praktiken (man kan fråga sig om de kärnkraftsivrande folkpartisterna – i dag Liberalerna – hade det klart för sig när överenskommelsen tecknades).

Och nu hotar frågan om kärnkraftens framtid än en gång att skapa sprickor i en regering – den här gången mellan S och MP. Hittills under mandatperioden har det gått som en dans, Miljöpartiet har kunnat stoltsera med att inte mindre än fyra av landets tio reaktorer kommer att stängas i förtid (två reaktorer vid Ringhals och två vid Oskarshamn).

Samtidigt kan Socialdemokraterna lugnt konstatera att Sverige har en stor överproduktion av el i dagsläget, vilket gör att fyra stängda reaktorer inte utgör något större hot mot den svenska leveranssäkerheten. Två av reaktorerna står faktiskt stilla och elnätet klarar ändå att se till att lamporna tänds när svenskarna trycker på knappen, mitt under årets kallaste period. Med fler ledningar under konstruktion till grannländerna, kommer också möjligheterna att importera el vid behov att öka.

Men fler reaktorer kan knappast slockna utan att Sveriges elsäkerhet står på spel. Hittills har planen från landets kraftbolag också varit att fasa ut de övriga reaktorerna först på 2040-talet – gott om tid att hitta andra lösningar, med andra ord. När regeringen tidigare pressats på frågan om framtidens elsäkerhet, har den i lugn och ro kunnat hänvisa till den blocköverskridande energikommissionen som har som uppgift att titta på Sveriges elsystem från 2020 och framåt.

Frågan placeras mitt framför näsan på Stefan Löfven, Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Men när Vattenfall på torsdagen i en artikel i Dagens Industri varnar för att de kan tvingas stänga fler reaktorer i förtid, kastades spelplanen plötsligt om. För Vattenfall, som är majoritetsägare i Forsmark och Ringhals, är frågan rent ekonomisk. År 2020 träder nya, tuffare säkerhetskrav i kraft. Det kräver investeringar i de två kraftverkens kvarvarande fem reaktorer. I dagsläget, med dagens låga elpriser och fortsatt effektskatt på kärnkraft, lönar sig de investeringarna helt enkelt inte.

Varningen gäller inte en enstaka reaktor, utan hela Vattenfalls kvarvarande kärnkraftspark på fem reaktorer. Och om ytterligare fem reaktorer stängs till 2020 kommer det med all säkerhet inte längre att lysa när svenskarna trycker på lampknappen.

Det är svårt att avgöra hur mycket allvar som ligger i Vattenfalls kärnkraftchef Torbjörn Wahlborgs varning. Kommer bolaget verkligen att avstå från investeringarna om inte effektskatten sänks eller avskaffas? När Ringhals 1 och 2 och Oskarshamn 2 fasas ut strax före 2020, kommer elpriserna sannolikt att stiga och de kvarvarande reaktorerna gå med vinst.

Men genom utspelet flyttas ändå frågan om kärnkraftens överlevnad bort från energikommissionens bord och placeras mitt framför näsan på Stefan Löfven, Åsa Romson och Gustav Fridolin. Och frågan har onekligen potentialen att slå ytterligare en tung kil mellan de båda regeringspartierna.

Annons

Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare. På bilden syns reaktor 1 och 2 som eventuellt ska stänga tidigare än beräknat.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X