Annons
X
Annons
X

”Vattenfalls brunkol är värt mindre än noll”

Vattenfall får betala för att bli av med sina brunkolstillgångar som i dag har i dag ett negativt värde. Det säger Daniel Benes, koncernchef för den tjeckiska energibjässen CEZ som häromdagen hoppade av budgivningen om Vattenfalls brunkol.

Vattenfall säljer tyska brunkolen
[object Object]
Ett av Vattenfalls kolbrott i Tyskland. Foto: Gunnar Lind/TT

– Om vi i dag skulle lägga ett bindande bud så skulle priset vara negativt, säger han i en stor intervju med tjeckiska dagstidningen Hospodarske Noviny.

Till skillnad från statsägda CEZ har däremot tjeckiska EPH lagt ett bindande bud på tillgångarna. Företagets vd och delägare Daniel Kretinsky beskrev priset i förra veckan som ”rättvist”.

Men att det skulle röra sig om ett positivt pris har CEZ-chefe svårt att tro,

Annons
X

– Uppenbarligen har de lagt fram ett negativt pris, kommenterar Daniel Benes.

Han säger att Vattenfall säljer tillgångar som i grund och botten är attraktiva. Men problemet är att elpriset har rasat sedan Vattenfall startade processen för över ett år sedan.

– Då låg elpriset på 30 euro. Men i dag, alltså då fristen löpte ut, kostar el bara 20 euro.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det betyder inte minst att det kommer att saknas finansiella resurser att hantera återställningen när dagbrotten stängs, något som ägaren är skyldig till.

  – Om priset förblir så lågt kommer intäkterna från Vattenfalls kraftverk aldrig att räcka till för fylla återställningsfonden.

  Benes säger att CEZ är intresserat av alternativa lösningar ifall Vattenfall ändrar förutsättningarna för försäljningen.

  – Det är möjligt att vi om några månader förhandlar igen, säger Benes. Detta om Vattenfall inte lyckas sälja tillgångarna.

  Annons
  Annons
  X

  Ett av Vattenfalls kolbrott i Tyskland.

  Foto: Gunnar Lind/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X