Annons
X
Annons
X

Vattenfall vill bygga mer kärnkraft

Vattenfall vill tillsammans med Industrikraft bygga minst en ny kärnreaktor. Företagens planer blir offentliga i dag, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Av TT
(uppdaterad)
Nya kärnreaktorer byggs i Finland. Snart kan det vara Sveriges tur.
Nya kärnreaktorer byggs i Finland. Snart kan det vara Sveriges tur. Foto: ROBERT HENRIKSSON

Enligt ett samarbetsavtal studerar de enligt radion vilket energislag som är mest kostnadseffektivt. Men målet för Industrikraft när det bildades var just att bygga kärnkraft åt svensk basindustri, som står bakom företaget.

Vattenfalls kärnkraftssatsning sker i samarbete med Industrikraft, där fem bolag ingår: Boliden, Eka Chemicals, Holmen, Stora Enso och SCA.

– Målet är att bygga ett nytt kärnkraftverk åt basindustrin, sade Mats Gustafsson, vd för Industrikraft, till Ny Teknik redan i februari i år.

Annons
X

Vattenfall ville nu på morgonen inte kommentera uppgifterna. Bolaget hänvisar till en presskonferens som ska hållas på förmiddagen.

Enligt socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth är det inte ny kärnkraft Vattenfall ska investera i.

– Det är intressant att det bildas ett nytt bolag. Det är viktigt att man engagerar sig för att säkerställa industrins behov av konkurrenskraftig elpriser. Däremot ser ju vi hellre att man investerar i förnybar energi, det ger nya gröna jobb och det är det vi behöver i Sverige, säger han till TT.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vår uppfattning är att Vattenfall ska vara ledande i energiomställningen till nya gröna jobb. Det är den viktigaste prioriteringen och det är så vi vill styra Vattenfall, till skillnad från regeringen, säger han.

  Frågan är då vad ett regeringsskifte skulle innebära för Vattenfalls planer.

  – Det skulle framför allt innebära att vi tydliggör Vattenfalls uppdrag att vara bidragande till energiomställningen. Man ska inte satsa på kol eller olja eller för den delen kärnkraft utan i huvudsak investera i förnybart, säger Tomas Eneroth.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Nya kärnreaktorer byggs i Finland. Snart kan det vara Sveriges tur.

  Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X