Annons

Vattenfall vädrar kolets morgonluft

Som första stora industrination beslutade i veckan Tyskland att avveckla kärnkraften. Nu vädrar kolindustrin morgonluft. I östra Tyskland förstärker Vattenfall brytningen av brunkol och tar nya kolkraftverk i drift – trots regeringens krav på drastiskt sänkta utsläpp av koldioxid i Vattenfalls kraftverk. I brunkolsdistriken växer motståndet.

Under strecket
Publicerad

Champagneflaskor står redo, glas klirrar och bland tekniker och ingenjörer råder spänd förväntan när Hubertus Altmann, ansvarig för kraftverk i ledningen för Vattenfall Mining, trycker på den gröna knappen.

Med ett väsande ljud går pilotanläggningen för koldioxidavskiljning i gång, den nya tekniken som ska rena den smutsiga kolkraften och säkra Vattenfalls miljardinvesteringar.

Efter att Tyskland valt att avveckla kärnkraften har Vattenfall förstärkt brytningen av brunkol i östra Tyskland och tagit nya kolkraftverk i drift.

Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 13

Uppåt 80 000 ton brunkol om dagen eldas upp i de sex kraftverksblocken, huvudsakligen från Vattenfalls dagbrott Jänschwalde och Cottbus-Nord men också från Welzow-Süd vid Schwarze Pumpe.

Foto: SIMON PAULIN Bild 2 av 13

Bernhard Köchel är planeringschef på Welzow-Süd vid Schwarze Pumpe. Här visar han upp en maskin som gräver bort lager med sand för att komma åt det underliggande kolet.

Foto: SIMON PAULIN Bild 3 av 13

Dagbrottet Welzow-Süd ligger precis vid Schwarze Pumpe, en arkitektritad anläggning som påminner om ett skinande jättelikt ufo som har landat i ett pastoralt landskap.

Foto: SIMON PAULIN Bild 4 av 13

Hjärtat i Vattenfalls kolkraftverk Schwarze Pumpe. Kolet som förbränns driver turbiner som i sin tur producerar elektricitet. Här är turbinrummet.

Foto: SIMON PAULIN Bild 5 av 13

De väldiga skoporna som forslar bort marken flyttar sig årligen 400 meter norrut. Om cirka tio år är Jänschwalde uttömt.

Foto: SIMON PAULIN Bild 6 av 13

Klaus Zanke, 64, i sin trädgård. Människorna i denna del av Tyskland är uppväxta med kolbrytning, kraftverk och koks- och brikettfabriker. På DDR-tiden rådde hänsynslös rovdrift på naturen. Kraftverken spydde ut mer eller mindre orenad rök.

Foto: SIMON PAULIN Bild 7 av 13

Arbetet pågår för fullt i Vattenfalls dagbrott Welzow-Süd vid Schwarze Pumpe. Personalen i brottet drar fram slangar för att pumpa upp grundvatten.

Foto: SIMON PAULIN Bild 8 av 13

Märkligt nog ser Vattenfalls planer på att ge kolkraften en grönare profil ut att ha gett det lokala motståndet en nytändning. Christian Huschga, hans sambo Corinna och sonen Justus är miljöaktivister.

Foto: SIMON PAULIN Bild 9 av 13

För tio år sedan tog Vattenfall över de tidigare östtyska kraftverken och dagbrotten. Svenskarna blev över en natt tredje största energibolag i Europas största ekonomi.

Foto: SIMON PAULIN Bild 10 av 13

För att säkra driften vid Schwarze Pumpe måste kolbrytningen expandera till områden där det i dag saknas tillstånd, tre jättelika arealer som i Vattenfalls kartor är markerade som så kallade framtidsområden.

Foto: SIMON PAULIN Bild 11 av 13

Brunkolet ligger i skikt i marken tillsammans med jord och sand. Inne på Schwarze Pumpe leder transformatorer ut el från kraftverket.

Foto: SIMON PAULIN Bild 12 av 13

I bakgrunden stiger vita rökpelare mot skyn. Det är Vattenfalls kraftverk Jänschwalde, byggt redan på DDR-tiden, som årligen blåser ut cirka 22 miljoner ton koldioxid i luften och enligt siffror från 2007 är Europeiska Unionens fjärde mest miljöskadliga kraftverk.

Foto: SIMON PAULIN Bild 13 av 13
Annons
Annons
Annons