Vattenfall tar över danska kraftverk

Vattenfall bekräftar nu att bolaget kommit överens med det danska statliga kraftföretaget Dong om en uppdelning av det danska energiföretaget Elsam. Enligt avtalet ska Vattenfall överta cirka 24 procent av produktionskapaciteten i Elsam/E2.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Vattenfall övertar kraftverken Nordkraft i Ålborg, Fynsverket i Odense och Amagerverket på Amager samt verk i Helsingör och Hilleröd. Dessa kraftverk är både kol- och gaseldade. Vattenfall övertar också Elsams vindkraftverksamhet samt 60 procent av vindkraftparken Horns rev.

Vattenfall får å andra sidan inte kvar något ägande vid den planerade sammanslagningen av Dong, Elsam och ytterligare ett antal andra danska kraftbolag. Vattenfall har i dag ett ägande på 35,3 procent i Elsam.

”Denna struktur säkrar att vi får ny kompetens och ökade resurser i den nordiska verksamheten för att fortsätta utvecklingen av miljövänliga, uthålliga energilösningar som vindkraft, bioenergi och koldioxidreduktion”, säger Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson i ett pressmeddelande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons