Annons
X
Annons
X

Vattenfall släpper ut mer koldioxid än Sverige

Statligt ägda Vattenfall släpper ut betydligt mer koldioxid än hela Sverige, och två nya kolkraftverk som byggs i Tyskland kommer att innebära en ökning av utsläppen de närmaste åren. Vattenfall får nu kritik från gröna EU-parlamentariker, som i en debattartikel ifrågasätter deras satsningar på kolkraft i Tyskland.

Vattenfall har en pågående klimatkampanj där människor i hela Europa uppmuntras att skriva under för klimatet på deras hemsida. Drygt 54 000 personer har hittills skrivit under klimatmanifestet.

Men det råder minst sagt delade meningar om hur klimatvänliga Vattenfall är. Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, och Elisabeth Schroedter, tysk EU-parlamentariker, kritiserar Vattenfall i en gemensam
debattartikel i Svenska Dagbladet. Vattenfall försöker bättra på sin image genom klimatkampanjen, menar Carl Schlyter.

– Klimatkampanjen är ju verkligen så kallad greenwash, ”gröntvätt”, när ett bolag uppmanar människor att göra något för miljön. De vinster som Vattenfall gör skulle kunna skapa jobb genom miljöinvesteringar och få industrier att växa i Sverige, i stället satsar de massor på kolkraft i Tyskland, säger Carl Schlyter.

Annons
X

Vattenfall släppte ut omkring 84 miljoner ton koldioxid förra året. Det är mer än Sveriges sammanlagda koldioxidutsläpp som uppgick till 59,9 miljoner ton år 2006 och har de senaste åren legat runt 60 miljoner ton per år.

Nya kolkraftverksom planeras i Tyskland kommer att öka koldioxidutsläppen med omkring 4 miljoner respektive 7,8-8 miljoner ton koldioxid. De närmaste åren kommer det att innebära en ökning av Vattenfalls utsläpp.

– Summan av utsläppen lär öka på kort sikt. Vårt mål är att få en utsläppsfri kraft, men samtidigt måste vi arbeta på den marknad vi har idag, säger Arne Mogren, ansvarig för Vattenfalls klimatarbete.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vattenfall har som mål att minska koldioxidutsläppen med en tredjedel till år 2030. Som första energibolag i världen har Vattenfall satt målet att bli koldioxidneutrala år 2050.

  – Klimatkampanjen bygger på att vi vill ha bort utsläppen. Vad vi vill uppnå är att visa att det finns ett publikstöd för att driva en klimatpolitik som stödjer det vi göra på lång sikt. Det måste kosta pengar att släppa ut, vi måste pusha teknikutvecklingen och göra det enklare för folk att välja klimatsmarta lösningar, säger Arne Mogren.

  Vattenfall satsar stort på koldioxidavskiljning, och
  invigde nyligen en pilotanläggning för avskiljning av koldioxid i Tyskland. I Danmark och Tyskland planerar Vattenfall även ombyggnad av befintliga kraftverk som ska minska utsläppen genom koldioxidavskiljning med start 2015. Det förväntas reducera koldioxidutsläppen med nära 5 miljoner ton per år, men kommer alltså inte kompensera för de ökade utsläppen från de tyska kolkraftverken. Vattenfalls utsläpp globalt kommer alltså att öka ytterligare.

  Carl Schlyter och Elisabeth Schroedter ifrågasätter i sin debattartikel Vattenfalls satsningar på CCS-teknik, och menar att pilotprojektet bara är ett alibi för att Vattenfall ska kunna fortsätta med sin brunkolsbrytning och fortsatta satsningar på kolkraft.

  ”Ingen vet om tekniken kommer att fungera i kommersiell och storskalig drift. Det man vet är att om den kommer att fungera så blir det tidigast 2020”, skriver de i debattartikeln.

  De kritiserar Vattenfall för felsatsningar och anser att svenska staten borde ta ett ökat ansvar i bolaget. De föreslår att ägandeformerna bör ses över - speciellt för att se till att Vattenfall satsar mer alternativ energi.

  ”Eftersom Vattenfall inte visat något ansvar för miljön som statligt bolag och förmodligen skulle göra det ännu mindre om det privatiserades så är det dags att prova en annan väg”, skriver de.

  Men Mark Vadasz, presschef på Vattenfall, menar att Vattenfall redan i dag investerar väldigt mycket i alternativ energi och forskning.

  – Vattenfall investerar 100 miljoner kronor i koldioxidneutral energi på tio år. I Norden är vi största investerare i vindkraft och satsar 41 miljarder kronor under en 10-årsperiod. Totalt satsar vi 100 miljarder kronor på koldioxidneutral energi under de kommande tio åren, säger Mark Vadasz.

  Vattenfalls kolbrytning i Tyskland kritiseras ocksåav de båda EU-parlamentarikerna.I östra Tyskland ska fyra byar ska flyttas för att ge plats för brytning av kol på mark som köpts av Vattenfall. Carl Schlyter och Elisabeth Schroedter, skriver att de är ”övertygade om att det inte är detta svenska folket vill att Vattenfall ska förknippas med”.

  Mark Vadasz har träffat invånarna i en by som redan flyttats, och de verkade vara nöjda med den lösning de fick, menar han.

  – Jag har själv varit där och talat med invånarna, och de är nöjda. De har fått arkitektritade hus enligt sina önskemål, och en helt ny ort, medan de har lämnat bakom sig nedgångna gamla hus, säger Mark Vadasz.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X