Vattenfall ökar vinsten

Regnen och Barsebäck mer än fördubblar Vattenfalls rörelseresultat trots lägre elpris. Som vanligt kommer merparten av vinsten från Sverige trots att Vattenfall omsätter mycket mer i Tyskland.

Under strecket
Publicerad
Annons

Är det någon som kan tala om manna från himmeln är det helstatliga kraftbolaget Vattenfall. Sommarens och höstens regn har fyllt vattenmagasinen i norr och kraftverken kan köras med full effekt.
I stället för att importera el har Sverige åter blivit nettoexportör. Anmärkningsvärt nog är det till energijätten Norge som vi för närvarande skickar ström motsvarande ett par Barsebäck.
Just Barsebäck är en annan anledning till att Vattenfalls rörelseresultat under tredje kvartalet mer än fördubblas till 2559 miljoner kronor, 1195 miljoner i fjol. Barsebäck, som hade varit avstängt flera månader i början av 2003, togs åter ur drift i augusti samma år efter förnyade problem.
Nu går reaktorn för fullt och drar in pengar till Ringhals där Vattenfall är huvudägare. På elproduktion i Norden, vilket för Vattenfalls del främst betyder Sverige, tjänar Vattenfall 1736 miljoner kronor.

Två tredjedelar av resultatet kommer från den nordiska elproduktionen trots att denna utgör mindre än 25 procent av Vattenfalls
omsättning. Det säger något om den enorma lönsamheten i mogen vattenkraft och kärnkraft.
Efter jätteexpansionen i Tyskland står detta land för mer än häften av Vattenfalls omsättning. Av 33 000 anställda finns 21 000 i Tyskland.
Men vinstnivån är en annan. I allt väsentlig produceras Vattenfalls tyska el med dyrare fossilkraft. Vattenfall har med sina köp blivit Tysklands största utvinnare av brunkol där gigantiska maskiner ägnar sig åt vad som i USA kallas strip-mining.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons