Vattenfall köper mer vindkraft

Politiskt pressade Vattenfall fortsätter att köpa vindkraftsprojekt. Vid uppdelningen av danska Elsam kan Vattenfall få färdig vindkraft.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det politiska trycket mot helstatliga Vattenfall ökade markant förra året. Köpen av kolkraft i Tyskland och jätteinvesteringar i svensk kärnkraft kritiserades av bland andra miljöpartiet. Nye näringsministern Thomas Östros tyckte inte att bolaget varit tillräckligt aktivt för att utveckla det som kallas förnyelsebar energi.
Vattenfall fick bråttom att komma över politiskt korrekta energiprojekt. I november förra året köptes planerna till Örestads vindkraftspark, 48 vindkraftverk strax söder om Öresundsbron, av tyskar och norska Fred Olsen.

Enligt Vattenfalls projektchef Göran Dandanell är tillstånden klara och bygget börjar nästa år.
Inga tillstånd finns däremot för det mycket större projekt i södra Östersjön som Vattenfall nu köper för 100 miljoner kronor av delvis samma säljare. Det är bolaget Sweden Offshore och projektet Kriegers Flak.
30 kilometer söder om Trelleborg och precis innanför Sveriges ekonomiska zon i Östersjön har Sweden Offshore planerat 128 vindkraftverk i Nordeuropas största
anläggning. Det handlar om investeringar på 8 miljarder kronor och en årsproduktion av 2 miljarder kilowattimmar. Denna motsvarar halva Barsebäck 2 som stängdes i går.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons