Annons
X
Annons
X

Vattenfall kan tvingas betala för att bli av med brunkolet

Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolen ter sig allt mer mardrömslik. Nu kommer uppgifter om att köpare till och med kommer kräva betalt för att göra affären.

– Vattenfall kan få acceptera ett negativt pris, säger tysk politiker.

Vattenfall säljer tyska brunkolen
[object Object]
Vattenånga stiger från Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde. Foto: Patrick Pleul/AP

**Bonn. **SvD Näringsliv kunde härom dagen berätta att priset på den östtyska brunkkolsverksamheten väntas bli en bråkdel av vad man från svenska sida har hoppats på, kanske 2–3 miljarder kronor i stället för förväntade 25 miljarder.

Nu kommer uppgifter om att budgivarna också vill räkna in framtida kostnader för att lägga ner gruvverksamheten. Det rör sig om uppskattade 2–3 miljarder euro, något som gör att prisförväntningar ser ännu mer orealistiska ut.

– I praktiken kan Vattenfall till och med komma att få acceptera ett negativt pris, säger Gerd Lippold som sitter i den östtyska delstaten Sachsens parlament och där är miljöpartiets energipolitiska talesperson.

Annons
X

Lippold säger att han har varit i kontakt med bland annat den statligt dominerade tjeckiska energibjässen CEZ som är en av budgivarna.

– Beskedet var glasklart. De vill ha ersättning för alla dessa kostnader som kommer att realiseras långt efter det att Vattenfall har sålt verksamheten.

I den federala gruvlagen är fastlagt att ägarna är ansvariga för att området saneras och återställs när verksamheten upphör. I det här fallet senaste 2040.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det kan också bli tidigare. Lippold pekar på att den tyska klimatpolitiken hela tiden ändras till nackdel för brunkolet.

  – Det betyder att hugade köpare måste räkna med enorma ekonomiska risker, säger han.

  Enligt nuvarande planer ska förbränningen av brunkol upphöra senast 2050 i Tyskland. Det bekräftades i början av veckan av miljöminister Barbara Hendricks, som i sommar ska lägga fram en konkret tidtabell för avvecklingen.

  – Det mest realistiska är att vi ger upp brunkolet inom 25 år, sa hon i början av veckan i en intervju med veckotidningen Die Zeit.

  I torsdagens utfrågning av statsminister Stefan Löfven tog riksdagsledamoten Jens Holm (V) fasta på uppgifterna om bottenpriser på det tyska kolet.

  Han uppmanade regeringen att ge Vattenfall i uppdrag att successivt avveckla den miljöskadliga tyska verksamheten i stället för acceptera ett reapris.

  – Det handlar om gigantiska utsläpp. Mer än Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser på ett helt år, sa han och antydde att Sverige har ett ansvar.

  Stefan Löfven gick inte in på prisfrågan, men svarade att Vattenfalls ledning har i uppdrag att minska användningen av fossila bränslen. Och att detta ska skötas på ett affärsmässigt sätt.

  – En sak är klar, sa statsministern. Varken Vattenfall eller Sverige kan styra Tysklands energipolitik.

  Annons

  Vattenånga stiger från Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde.

  Foto: Patrick Pleul/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X