Annons

Vattenfall tror på utdelning till staten 2018

Statliga energijätten Vattenfall når ännu inte sitt avkastningsmål, men öppnar för utdelning till staten nästa år. Fjolårets kraftiga nedskrivningar tycks vara över och riskerna har minskat i Tyskland.

Under strecket
Publicerad

 Magnus Hall, vd för Vattenfall.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 2

”Men i vindkraften ser vi en särskilt stor tillväxt. Jag tror på en fördubbling inom 4–5 år”, säger Magnus Hall.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 2

 Magnus Hall, vd för Vattenfall.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1
 Magnus Hall, vd för Vattenfall.
 Magnus Hall, vd för Vattenfall. Foto: Anders Ahlgren

Vattenfall framhöll sitt ledord ”fossilfritt inom en generation” när kvartalsrapporten lämnades på fredagen.

– Vi har stängt CO2-tung energiproduktion, senast kolkraftverket Klingenberg i Berlin, konstaterade vd Magnus Hall, som efter fjolårets stora nedskrivningar för Nuon-fiaskot och och försäljningar av kolkraftverk tecknade en ljusare bild av Vattenfall.

Som vanligt lyfter bolaget fram sina vindkraftssatsningar. I Storbritannien har man nu invigt vindkraftsparkerna Pen y Cymoedd och Ray. Och på lördag invigs Sandbank i tyska farvatten. Enligt vd Magnus Hall är målet att öka den förnybara energin med 2,3 gigawatt till 2020–2021. Vattenfall ska också gå in bredare i konsumentledet i Storbritannien.

Under flera år har dock Vattenfall varit en besvikelse för ägaren staten som inte fått utdelning. Inte heller första halvåret 2017 kunde Vattenfall nå avkastningsmålet 9 procent på eget kapital – avkastningen stannade på 4,9 procent.

Annons
Annons

”Men i vindkraften ser vi en särskilt stor tillväxt. Jag tror på en fördubbling inom 4–5 år”, säger Magnus Hall.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

Vi ser bra tillväxtmöjligheter på våra framtida marknader och har bra kostnadskontroll.

Men Magnus Hall säger sig ändå vara nöjd med det underliggande resultatet. Och finanschefen Stefan Dohler tror att ägaren staten kan få utdelning nästa år. Utdelningsmålet formuleras som 40–60 procent av nettoresultatet, som för halvåret hittills 2017 blev 5,9 miljarder kronor, att jämföra med minus 22 miljarder motsvarande period i fjol.

– Vi tycker att det är skönt att vi har kommit tillbaka till ett mer stabilt resultat och att vi har ändrat riskprofilen genom att ha sålt av brunkolen. Vi ser bra tillväxtmöjligheter på våra framtida marknader och har bra kostnadskontroll, säger Magnus Hall.

Att Vattenfall har gjort den sista inbetalningen till en fond för kärnkraftsavvecklingen i Tyskland uppges minska den finansiella risken även i tysk kärnkraft.

Andra kvartalet i fjol tyngdes Vattenfall av stora nedskrivningar på 9 miljarder kronor. Något liknande tror Magnus Hall inte kommer att upprepas 2017, såvitt elpriserna inte skulle sjunka kraftigt igen, vilket han inte ser några tecken på. Den mindre nedskrivning, 400 miljoner kronor, som ändå görs i andra kvartalet i år uppges gälla förprojekteringar som Vattenfall inte har gått vidare med. Magnus Hall vill dock inte säga vad det handlar om.

”Men i vindkraften ser vi en särskilt stor tillväxt. Jag tror på en fördubbling inom 4–5 år”, säger Magnus Hall.
”Men i vindkraften ser vi en särskilt stor tillväxt. Jag tror på en fördubbling inom 4–5 år”, säger Magnus Hall. Foto: Anders Ahlgren
Annons
Annons

– I den typ av verksamhet som Vattenfall har så blir det lätt många miljoner, säger han.

Enligt Hall har kärnkraften haft vind i seglen, med cirka 10 procent mer kärnkraftsproduktion än i fjol. Av Vattenfalls elproduktion är kärnenergi den största delen, följt av vattenkraft och fossil energiproduktion. Vindkraft utgör än så länge ”5-6 procent” av elen.

– Men i vindkraften ser vi en särskilt stor tillväxt. Jag tror på en fördubbling inom 4–5 år, säger Magnus Hall.

Vi tittar också på andra energikällor som vätgas.

Vattenfall profilerar sig nu också med en ny affärsenhet för elförsörjning av elfordon. Till exempel har man slutit avtal med Slättö Förvaltning om 500 laddstationer med fleråriga abonnemang.

– Vi tittar också på andra energikällor som vätgas, säger Magnus Hall.

Av rapporten framgår också att 500 anställda berörs av outsourcing och att Vattenfall ska fortsätta att ingå samarbeten i syfte att begränsa kostnader, vilket kan innebära ytterligare outsourcing.

Den redovisade skuldsättningsgraden ökade något till 74,7 procent, från 72,6 procent motsvarande kvartal i fjol. Nettoskulden på kvarvarande verksamheter är 22,2 miljarder kronor, marginellt lägre belopp än i fjol.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons