Annons

Näringsfysiologen: Mer vatten i tomat än i läsk

Näringsfysiolog Linda Bakkman guidar till vätskeintag i hetta.
Näringsfysiolog Linda Bakkman guidar till vätskeintag i hetta. Foto: SvD och TT

Vid höga temperaturer ökar risken för vätskebrist. Samtidigt är det viktigt att inte dricka för mycket. Närings­fysiolog Linda Bakkman ger råd om det livs­nödvändiga vätske­intaget i extrem värme.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: IBL/Alamy
Foto: IBL/Alamy
Foto: IBL/Alamy
Foto: IBL/Alamy
Foto: IBL/Alamy

Vatten är livsnödvändigt och har en rad viktiga funktioner i kroppen. Det transporterar näringsämnen och avlägsnar nedbrytningsprodukter. Det upprätthåller koncentrationer, verkar som skydd och ger cellvolym, blodvolym och struktur. Hela 60 procent av vår kroppsvikt består av vatten, hos en nyfödd utgör vatten 80 procent av kroppsvikten. Hjärnan utgörs till närmare 75–80 procent av vatten.

Medan det ofta tar veckor, månader eller till och med år innan brist på andra näringsämnen manifesteras överlever vi bara några dagar utan vatten. Marginalerna kan vara små för äldre personer, små barn och sjuka.

Annons
Annons
Annons