Annons

Vatikanen manade till tystnad om sexövergrepp

I ett hemligt dokument uppmanar Vatikanen alla biskopar att hålla tyst om sexövergrepp inom den katolska kyrkan. De som inte följer påbudet hotas med uteslutning.

Under strecket
Publicerad

Dokumentet, som den brittiska tidningen Observer tagit del av, kan kasta nytt ljus över en rad fall i både Storbritannien och USA där kyrkans ledning anklagats för att försöka dölja sexuella övergrepp. Instruktionerna på latin går ut på att strikt sekretess ska tillämpas när kyrkan behandlar anklagelser mot präster om sexuella övergrepp. Den som inte följer uppmaningen hotas med bannlysning. De som utsatts för övergrepp ska också avkrävas ett tystnadslöfte när de lägger fram anklagelserna. Dokumentet skapades 1962 och signerades av dåvarande påven Johannes XXIII. Det gick ut till katolska biskopar världen över. 2001 författades också ett brev av Vatikanens högste kardinal som säger att uppmaningen fortfarande gäller.

I dokumentet föreskrivs att det ska förvaras i Vatikanens hemliga arkiv. Det hittades av den amerikanske advokaten Daniel Shea i hans arbete för dem som utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster i USA. - Instruktionerna visar att det fanns en internationell sammansvärjning för att dölja sexuella övergrepp, säger han till Observer.

Annons
Annons
Annons