Annons
X
Annons
X

Vatikanen bannlyser kvinnopräster

Vatikanen skärper nu tonen mot kvinnliga präster. Både kvinnoprästerna och de biskopar som vigt dem bannlyses hädanefter automatiskt, har Vatikanen slagit fast i ett dekret med omedelbar verkan.

Av Reuters, TT

Dekretet, det hittills tydligaste i frågan, är författat av Vatikanens myndighet för trosfrågor och publicerades i torsdags av kyrkostatens egen tidning L'Osservatore Romano.

Vatikanen har aldrig godtagit kvinnliga präster i katolska kyrkan och motiverat detta med att Jesus bara valde män till sina apostlar. Endast en döpt man kan bli präst enligt katolsk kyrkolag.

En talesman för Vatikanen sade efter publiceringen att dekretet tydligare än förr klargör att bannlysning följer på alla prästvigningar av kvinnor. De som blir bannlysta får inte ta emot sakramenten eller delta i allmänna mässor.

Annons
X

Pastor Tom Reese, framstående akademiker vid Woodstock Theological Center vid Georgetownuniversitetet i USA:s huvudstad Washington, tolkar beskedet som en varning till det växande antalet katoliker som stöder prästvigning av kvinnor.

– Jag tror att de har insett att det är allt mer stöd bland katoliker för prästvigning av kvinnor och de vill klargöra att det är uteslutet, förklarar han.

De som är för prästvigning av kvinnor brukar framhålla att Jesus, då han endast utsåg män till apostlar, bara handlade i enlighet med den tidens sociala normer. De åberopar också Paulusbreven för att påvisa att kvinnor spelade en viktig roll redan tidigt i kristenhetens historia.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Försök att prästviga kvinnor är högst ovanliga i katolicismen. Men i St Louis i USA lät ärkebiskop Raymond Burke tidigare i år bannlysa tre kvinnor som prästvigts i hans stift.

  Bannlysning är vanligen ett straff som följer på bedömning av ett ärende. Men vissa kyrkobrott, bland dem hädelse och våld mot påven, betraktas som så grova att de utlöser automatisk bannlysning. Med veckans dekret hamnar också vigning av katolska kvinnopräster i den sistnämnda kategorin.

  Vatikanen TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X