Annons

Johannes Salminen:Västs dominans började vid Marathon

”Civilisationernas kamp”, motsättningen mellan öst och väst som i modern tid tar sig uttryck i terror och invasion, började med grekernas heroiska triumf i perserkrigen. Det menar historikern Tom Holland som i ”Persian Fire” visar sig vara en lysande krigsreporter.

Under strecket
Publicerad

Du förstår dig på att vara slav men vet ingenting om friheten, om den är ljuv eller bitter. Det stolta svaret får Hydranes, satrap i västra Anatolien, av några spartaner som han förgäves sökt locka över i persisk tjänst. Och det är inte fråga om vilken frihet som helst. Även en spartansk överlöpare som Demaratos fortsätter att ohejdat prisa sina landsmän inför kung Xerxes: ”deras enda herre är lagen, som de fruktar mer än vad folket fruktar dig”.

Ord stinna av grekiskt skryt? Men perserkrigen lyckas bekräfta bilden av ett Grekland som ensamt vågar trotsa östs segervana despotier. Långt in i modern tid behåller namn som Marathon och Salamis sin magiska aura. Inte för intet har Emil Zilliacus grekiska förebilder för ögonen när han genast efter vinterkriget ger ut sin diktsamling ”Finlands festspel”. Summa var ett lika stort mirakel som Marathon.

Annons
Annons
Annons