Västledare uteblir när Rwandas offer hedras

Under strecket
Publicerad
Annons

Kigali Västländernas ledare, inbjudna till Rwandas huvudstad Kigali i nästa vecka för att hedra offren för folkmordet tio år tidigare, uteblir i nästan samtliga fall.
Omkring 800 000 tutsier och några hutuer sköts, höggs och klubbades till döds 1994. Omvärlden tog god tid på sig att upptäcka vad hutuextremisterna hade för sig.
De enda som hörsammat inbjudan till ceremonin den 7 april är afrikanska ledare samt en europé: den belgiske premiärministern Guy Verhofstadt. Sverige skickar biståndsminister Carin Jämtin.

– Vi inbjöd alla och alla som vill sörja med oss bör komma hit, sade ungdomsministern Robert Bayigamba.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan hör till dem som inte kommer. Under händelserna för tio år sedan ansvarade han för FN:s fredsbevarande aktioner. Han har senare erkänt att han borde ha agerat mer kraftfullt.
En liten FN-trupp fanns på plats i Rwanda för tio år sedan. I stället för att snabbt förstärka den och ge den order att agera mot morden, drogs den bort av ett splittrat FN. Bakom FN:s
agerande låg bland annat Frankrikes stöd åt huturegimen i Rwanda.
USA sänder Pierre-Richard Prosper som är regeringens ansvarige för folkmordsfrågor och har ambassadörsrang. Statscheferna från Sydafrika, Kenya, Uganda och Tchad kommer till Kigali. Listan kan bli längre.
Rwandas regering har bett Interpol om hjälp att gripa landets tidigare ”första dam”, presidenthustrun Agathe Kanziga Habyarimana. Hon ses som en av hjärnorna bakom folkmordet 1994. Enligt Rwandas regering bor hon numera i Frankrike och hennes två bröder i Belgien. Regeringen vill se dem inför rätta antingen i Rwanda eller vid FN-tribunalen i Arusha i Tanzania. TT-Reuters

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons