Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Maria Georgieva: Västerländska ledare som stödjer Ukraina har fått nog

(uppdaterad)
Ukrainakrisen

Trots att premiärminister Arsenij Jatsenjuks regering överlevde misstroendeomröstningen är de politiska striderna och oron för framtiden inte över.

På onsdagen lämnade även Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet den styrande koalitionen.

[object Object]
Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vägrade att avgå självmant. Foto: Sergei Chuzavkov / AP

För andra gången i Ukrainas samtida historia har en president försökt sänka en regering som kom till makten i svallvågorna efter en proteströrelse som ville se öppenhet och nya reformer i stället för utbredd korruption. När Ukraina stod vid ett liknande vägskäl 2005 stärkte oenigheten mellan president Viktor Jusjtjenko och premiärminister Julia Tymosjenko ett historiskt korrupt vanstyre.

Det spekuleras vilt om varför vissa av Porosjenkos ledamöter inte följde presidentens linje och avstod från att rösta emot Jatsenjuk.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vägrade att avgå självmant. President Petro Porosjenkos misstroendeomröstning mot regeringen i tisdags kväll misslyckades med 32 röster. Det hade krävts 226 röster för att sänka Jatsenjuks regering.

Annons
X

Det spekuleras vilt om varför vissa av Porosjenkos ledamöter inte följde presidentens linje och avstod från att rösta emot Jatsenjuk.

Exempelvis politikern och journalisten Mustafa Nayyem, fd ledamot i Porosjenkos parti, hävdar i ett Facebook-inlägg, att omröstningen var en konspiration riggad av Porosjenko och Jatsenjuk å ena sidan och några av Ukrainas rikaste oligarker – Rinat Akhmetov, Igor Kolomojskyj och Serhiy Lyovochkin – å den andra sidan.

Inlägget har delats av fler än 2 000 personer i sociala medier och gillats av drygt 12 000 på Facebook. Nayyem lämnade Porosjenkos parti efter omröstningen som enligt honom skulle ge sken av att den politiska utvecklingen tar en reformvänligare väg.

Inlägget har delats av fler än 2 000 personer i sociala medier och gillats av drygt 12 000 på Facebook.

**På onsdagen stod **det också klart att före detta premiärminister Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet lämnar den styrande koalitionen. De anklagar regeringen för att följa order från så kallat tvivelaktiga affärsmän "som bildade regeringen och styrde landet".

De politiska striderna är inte över. De grundläggande problem som äventyrar den ekonomiska stabiliteten kvarstår. Regeringen saknar i princip stöd i parlamentet, och därför kommer de att misslyckas med att lägga motioner och genomföra lagar på sikt, enligt Jurij Lutsjenko, ledare för Porosjenkos parti.

Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet lämnade den styrande koalitionen. Foto: Alexander Prokopenko / AP

Samtidigt har västerländska ledare som stödjer Ukraina fått nog av kaoset. Det väntar inga nya injektioner av ekonomiska medel, med tanke på att bland annat IMF:s hotar med att strypa nästa utbetalning av ett nödlån på totalt nästan 150 miljarder kronor.

Utan att städa upp korruptionen, som finns på flera nivåer i samhället, kommer EU:s förtroende snart att försvinna helt och hållet. Ledamöter i den nuvarande regeringen har exempelvis främjat oligarkers ekonomiska särintressen genom att få inflytande över viss lagstiftning, bland annat inom energipolitiken. Gas har blivit betydligt billigare att sälja.

Konflikten skjuts på framtiden medan Ukrainas ekonomiska situation står och väger på avgrundens kant.

Resultatet av misstroendeomröstningen betyder att risken för nyval avstyrs. Att försöka få bort Jatsenjuk kan inte upprepas under den här parlamentariska församlingens nuvarande session som tar slut i juli.

Konflikten skjuts på framtiden medan Ukrainas ekonomiska situation står och väger på avgrundens kant.

Annons

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vägrade att avgå självmant.

Foto: Sergei Chuzavkov / AP Bild 1 av 2

Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet lämnade den styrande koalitionen.

Foto: Alexander Prokopenko / AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X