Annons

Dick Harrison:Trump har fel om konflikten mellan Israel och Palestina

Den palestinske ledaren Mahmud Abbas skakar hand med Donald Trump under sitt besök i Vita huset i maj.
Den palestinske ledaren Mahmud Abbas skakar hand med Donald Trump under sitt besök i Vita huset i maj. Foto: Evan Vucci/AP

”Det är kanske inte så svårt som folk trott genom åren”, sa Donald Trump nyligen apropå Israel–Palestinakonflikten. Allt talar för att den amerikanske presidenten har fel, men varför är det så svårt att lösa de långtgående stridigheterna?

Publicerad

Nej, det finns inte mycket som talar för att Donald Trump har rätt den här gången heller. Problemet med Israel–Palestinakonflikten är att många problem har vävts ihop i en härva – ungefär som med hundraårskriget och trettioåriga kriget.

En viktig rot till problemet är det osmanska rikets undergång under första världskriget. När imperiet fallit sönder styckade Storbritannien och Frankrike upp Mellanöstern i mandatområden. Britterna gav sinsemellan motstridiga löften till både sionister och arabnationalister. Många nycklar till dagens konflikter, även i det syriska inbördeskriget, kan sökas i kolonialmakternas favorisering av vissa grupper på andras bekostnad.

Annons
Annons
Annons