Annons

Lars Hermansson:Västerlandets sju dödliga defekter

Den värsta synden av alla är att visa högmod inför Gud, åtminstone om man ska gå efter de sju dödssynderna. Umberto Galimberti uppdaterar kardinalsynderna i ”I vizi capitali e i nouvi vizi” och menar att de bara är kollektiva västerländska defekter.

Publicerad

När jag drabbas av dåligt samvete för att jag inte ringt någon jag lovat ringa, gäller känslan inte bara den drabbade (som ju eventuellt tycker det är skönt att slippa höra av mig), utan också en ordning eller princip jag inte formulerat så noga, kanske för att jag då skulle bli mindre mottaglig för den. Det går alltid att dagtinga med de människoskrivna lagarna, inför oskrivna och eventuellt gudomliga är i alla fall inte jag lika kaxig. Kanske betyder det att jag fortfarande är tillgänglig för syndabegreppet.

I så fall är jag en anakronism, om man får tro Umberto Galimberti i hans I vizi capitali e i nouvi vizi (Feltrinelli, 128 s, på svenska ungefär ”Dödssynderna och nya synder”). Boken kom förra året, har redan tryckts i tre upplagor och är alltså på väg att bli en filosofisk kioskvältare. Författaren undervisar i filosofi- och psykologihistoria (ämnet idéhistoria saknas i Italien) vid universitetet i Venedig. Han är också en återkommande medarbetare på dagstidningen La Repubblicas kultursidor.

Annons
Annons
Annons