Annons

Väst måste nu vända Ryssland ryggen

Det vi nu ser pågå i Moskva och på Krim är medvetna politiska beslut, av Vladimir Putin och självfallet ingen annan, om att söka det formella mandatet att invadera ett annat land med militära förband, att upprätta en lydstat under Moskvas styre och att strunta i allt vad internationella regler och lagar säger, skriver Gunnar Hökmark (M).

Under strecket
Publicerad

Detta är ett Ryssland som nu fullt ut tar stegen tillbaka till ett sovjetiskt förhållningssätt till sin omvärld och till andra människors frihet och liv. Man gör det med hot om, och med den uppenbara användning av, en upprustad militär som utan problem kan genomföra militära manövrar på någon dags order för att manifestera rysk styrka och dominans över grannar.

Historien söker alltid sina paralleller men den upprepas sällan, bara alltför lätt kopieras till sin form. Nu ser vi etniska marionett-regimer begära rysk hjälp som vi en gång såg i Prag 1948 och under samma tid i andra europeiska huvudstäder. Nu agerar en stormakt militärt för att ansluta geografiska områden till sig från ett annat land på grund av dess etniska sammansättning, så som vi såg i Sudettyskland bara tio år innan Pragkuppen.

Annons
Annons
Annons