Annons

Carl Rudbeck:Väst har brottats med bilden av islams profet

Väggmålning av Muhammed.
Väggmålning av Muhammed. Foto: Wolfgang Sauber/Wiki Commons

Utsvävande bedragare eller förnyare av såväl judendom som kristendom?   Vägen till en saklig bild av Muhammed var lång och krokig och fram­ställningarna kännetecknades länge av fördomar och bisarra idéer. ”Faces of Muhammad” ställer sig över dagens hetsiga debatter och blodiga dåd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Under snart ett och ett halvt årtusende har den västerländska fantasin varit besatt av Muhammed. Han har framställts som profet, bedragare, statsman, geni, lagstiftare, reformator, epileptiker, kung av Arabien och mycket annat. Det skulle dröja nästan ett millennium innan man ens började försöka ge en någorlunda sanningsenlig bild, och ytterligare ett par hundra år innan han behandlades objektivt. Här har svenska forskare bidragit. K V Zetterstéens mer än hundra år gamla översättning av Koranen anses vara en av de bästa och den svenske biskopen Tor Andræs Muhammedbiografi från 1932 citeras fortfarande med respekt.

Vägen till klarsyn har varit både lång och krokig, länge mer kännetecknad av fördomar och bisarra idéer än av kunskap. Och det trots att kontakterna mellan den kristna världen och den muslimska redan från början var täta, och långt ifrån alltid präglade av okunnighet och fiendskap. Gränsen mellan islam och kristenheten har inte alltid varit blodig.

Annons
Annons
Annons