X
Annons
X

Vässar formen för att vinna VM i matlagning

Den 11:e maj gäller det för kocken Alexander Sjögren. Då ska han stå på scen i Budapest och presentera sina två tävlingsbidrag under enorm press. Blir han topp tolv är nästa steg att kämpa om segern i Bocuse d’Or 2017 – kallat kock-VM.

För Alexander Sjögren handlar allt om matlagning inför Bocuse d'Or i Budapest i maj.
För Alexander Sjögren handlar allt om matlagning inför Bocuse d'Or i Budapest i maj. Foto: Mikael Mölstad

**I slutet av **september förra året tävlade kocken Alexander Sjögren till sig en plats som utmanare till världsmästartiteln i det officiella kock-VM – Bocuse d’Or. Sedan dess har det inte gått en dag utan att han planerat sina kommande maträtter. Alexander Sjögren vet vad som gäller. Att bli bäst i världen på att laga mat kräver minutiös träning i minst ett år.

– Det här är det största som hänt mig, det känns otroligt ärofullt att få vara med om detta – trots att det är en stor spänning och press, berättar Alexander Sjögren för SvD.

35-årige Alexander Sjögren är uppväxt i småländska Oskarshamn men bor nu i Lund. Allt han ägnar sig åt just nu kretsar kring den kommande VM-uttagningen i Budapest den 11 maj.

Annons
X

Vilken är den största utmaningen?

– Att få ut maximalt av sig själv under de fem timmarna man har på sig att laga maten och samtidigt behålla lugnet och minimera misstagen, menar Alexander Sjögren.

Under EM-tävlingen i Budapest ska Alexander Sjögren laga två rätter – en med fisk och en med kött. Fiskrätten ska innehålla störfisk och störrom. Minst 50 procent av rätten ska vara grönsaker och en speciell krydda ska ingå. Vilken det blir får de tävlande reda på först i Budapest.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Den största utmaningen för Alexander Sjögren är att få ut maximalt av sig själv de fem timmar han har på sig att laga maten. Foto: Mikael Mölstad

  Vad tror du om överraskningskryddan?

  – Ja, eftersom det är i Ungern kan det kanske bli paprika eller någon annan kryddning som har med deras gulaschsoppa att göra.

  Fiskrätten ska läggas upp individuellt på tallrik medan kötträtten ska presenteras på fat. Kötträtten ska göras på kronhjort med minst två grönsaksgarnityrer som de får välja samma dag från en liten grönsaksmarknad på tävlingsområdet.

  Just nu ligger Alexander Sjögren i hårdträning i ett eget kök på restaurang- och storköksmässan GastroNord i Stockholm. Där kan besökarna få en live-upplevelse av hur träningen går till.

  I teamet bakom Alexander Sjögren finns Gastronomi Sverige med bland annat coachen Jonas Lundgren och lagledaren Henrik Norström. De är båda silvermedaljörer i kock-VM och är helt övertygade om att Alexander Sjögren ska ta sig från EM-uttagningen till finalen i Lyon i januari 2017.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X

  För Alexander Sjögren handlar allt om matlagning inför Bocuse d'Or i Budapest i maj.

  Foto: Mikael Mölstad Bild 1 av 2

  Den största utmaningen för Alexander Sjögren är att få ut maximalt av sig själv de fem timmar han har på sig att laga maten.

  Foto: Mikael Mölstad Bild 2 av 2
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X