Vart tionde tåg håller inte tiden

Vart tionde tåg i Sverige är försenat, trots satsningar på förbättrad punktlighet. En ny undersökning visar att den samhällsekonomiska kostnaden för tågförseningarna är nästan sex gånger högre än tidigare beräkningar. Detta kan leda till ännu större krafttag för att komma åt problemen.

Publicerad
I snitt håller bara nio av tio SJ-tåg tiden. På vissa sträckor kommer bara sex av tio tåg fram i tid.

I snitt håller bara nio av tio SJ-tåg tiden. På vissa sträckor kommer bara sex av tio tåg fram i tid.

Foto: BJˆRN LARSSON ASK 30092
Annons

Tågtrafiken har aldrig gått så bra men i snitt håller bara nio av tio tågresor punktligheten. På vissa sträckor kommer bara sex av tio SJ-tåg fram i tid. En stor anledning till förseningarna är dålig utbyggnad och trängsel på järnvägsspåren vid vissa specifika platser, framförallt i storstäderna. I Mälardalsområdet är det bland annat getingmidjan i centrala Stockholm som skapar problem, men i princip så skulle de flesta tågförbindelser i regionen kunna förbättras.

–Det är framför allt i storstadsregionerna som problemen finns, men resenärer över hela landet påverkas eftersom problemen fortplantar sig, säger Jonas Eliasson, professor i Transportsystemanalys på KTH och projektchef på konsultbolaget WSP som gjort en undersökning på uppdrag av Banverket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons