Annons
Krönika

Lisa Irenius:Vårt självspäkande har gått för långt

Romanen ”Flugornas herre” ger en felaktig bild av hur människor reagerar när det gäller, enligt historikern Rutger Bregman. Bilden kommer från en filmatisering av boken.
Romanen ”Flugornas herre” ger en felaktig bild av hur människor reagerar när det gäller, enligt historikern Rutger Bregman. Bilden kommer från en filmatisering av boken. Foto: ©Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection/TT

Den negativa människosynen grundas i bluffar och missuppfattningar, menar historikern Rutger Bregman i en ny bok. Det är riktigt upplyftande att ta del av hans argument för att människan i grunden är god.

Under strecket
Publicerad

”I grunden god” av Rutger Bregman kommer ut på svenska i november.

Foto: Maartje Ter Horst

I grund och botten är människor själviska och egoistiska, tror nog många av oss. Men det är fel. Det menar i alla fall den nederländske historikern Rutger Bregman i boken ”I grunden god – en optimistisk historia om människans natur”. I november ges den ut på svenska och jag är rätt säker på att boken kommer att låta tala om sig, precis som den redan har gjort i flera andra länder.

Det är hjälpsamhet, samarbete och viljan att göra gott som mer än något annat präglar människan, enligt Bregman som utgår från en mängd forskningsstudier och exempel från verkligheten. Och han gör upp med en rad experiment och berättelser som har bidragit till att forma en negativ människosyn.

Annons
Annons
Annons