Annons
X
Annons
X

Vårt mål för ytterstaden: Fler jobb och bättre skola

På Brännpunkt den 12 maj skriver ett antal forskare från Stockholms universitet att ”punktinsatser inte räcker för förorterna”. På den punkten är vi eniga, och därför arbetar vi från Stockholms stads sida inte heller på det sättet. Vår inriktning är långsiktig med målen om fler jobb och bättre skola i centrum, skriver ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) i en replik.

Väggmålning i Husyby
Väggmålning i Husyby Foto: YVONNE ÅSELL

REPLIK | EFTER HUSBY-KRAVALLERNA

I grund och botten handlar det om att bygga ett inkluderande samhälle där varje människa kan komma till sin rätt.
Joakim Larsson

Alla har rätt till sin berättelse och sina egna känslor kring sin livssituation. Men när det gäller att sträcka ut denna känsla till att beskriva en större bild bör vi vara försiktiga med tvärsäkra slutsatser. Särskilt som den aktuella forskarrapporten handlar om intervjuer med 30-40 personer. I våra boendedialoger som pågår runt om i Stockholm har vi som jämförelse samlat in synpunkter från över 3 000 personer i Husby. Totalt i stadsdelarna runt Järvafältet (Husby, Rinkeby, Kista, Tensta och Akalla) där det bor drygt 60 000 personer har vi fått in över 30 000 synpunkter.

På en punkt är jag helt enig med forskarnas slutsatser: det är inte de statliga projektpengarna som kommer att göra skillnaden för Sveriges utanförskapsområden. Arbetet måste bedrivas av kommunerna och andra lokala aktörer, dygnet runt året runt.

Annons
X

Att fatta beslut om insatser är den lätta delen. Moderaterna och alliansen har aktivt investerat i åtgärder på flera områden, exempelvis:

1. Vi har en socioekonomiskt anpassad skolpeng som ger de skolor som behöver en och en halv gånger pengarna för varje elev. Störst andel extra skickliga lärare (förstelärare) i hela Stockholm finns nu i Rinkeby-Kista.

2. Jobbtorg Stockholm har hjälpt 18 000 personer från försörjningsstöd till egen försörjning sedan 2008. Att flytta förvaltningar och kommunala bolag till Järvafältet innebär närmare tusen arbeten i området och därmed nya kunder för affärer och restauranger.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **3. Vi lyser upp **för att öka tryggheten, och våra lovaktiviteter, sommarjobb och övriga trygghetsinsatser har minskat rapporterad brottslighet med 40 procent. Vi ser också hur stölderna minskar i de områden där vi installerar belysning och sätter nya lås på källare.

  De fysiska, praktiska, konkreta åtgärderna går snabbt och enkelt om man bestämmer sig. Hur det går till att skapa hopp och framtidstro är en väsentligt svårare fråga. Jag håller verkligen med om att det inte är punktinsatser som kommer att göra skillnad i Stockholms ytterstadsdelar. Därför arbetar vi inte på det sättet.

  I grund och botten handlar det om att bygga ett inkluderande samhälle där varje människa kan komma till sin rätt. Skolan ska se varje elev och ge dem en kunskapsgrund att stå på, och vi ska ha låga trösklar in till arbetsmarknaden. Med höjda trösklar till jobb och högre kostnader att anställa riskerar just unga människor i Husby att få det svårare att vara en del av samhället. Då riskerar utanförskapet att öka, inte minska.

  JOAKIM LARSSON (M)

  ytterstadsborgarråd i Stockholms stad

  Fler debattartiklar om Husby:

  Annons
  Annons
  X

  Väggmålning i Husyby

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X