Bordercolliehundar är avlade för att vakta får och är därför tydligt inriktade på människor, samtidigt som de ska hålla ordning på fåren.
Bordercolliehundar är avlade för att vakta får och är därför tydligt inriktade på människor, samtidigt som de ska hålla ordning på fåren. Foto: Patrick Pleul/TT

Våra husdjur har påverkat oss genetiskt

Att vi – hundar och människor – är inriktade på varandra är inte bara något vi har lärt oss genom att leva tillsammans, utan tusentals år av gemensam historia har också påverkat oss genetiskt.

Publicerad

Bordercollien Chaser lärde sig under tre års intensiv träning namnen på 1 022 föremål. Hon kan inte bara hämta dem på uppmaning utan också dela in dem i kategorier, placera bollar tillsammans med bollar och dockor tillsammans med dockor. Den kunskapen innebär att hon förstår att vissa ord hänvisar till vissa föremål, att vissa verbala instruktioner hänvisar till vissa föremål och att namnen hänvisar till föremål eller kategorier oberoende av om något beteende pekar mot dem; hon vet det alltså av sig själv och reagerar inte enbart på instruktioner från John Pilley som har tränat henne.

Chaser har gott minne, medan Pilley var tvungen att skriva upp föremålen för att minnas dem, och hennes ordförråd är större än ett treårigt barns. Hon kan också dra slutsatser – när hon får höra ett nytt ord hittar hon det föremål som det hör ihop med i en hög av föremål eftersom namnet skiljer sig från dem hon redan känner till.