Annons
X
Annons
X

Vårt förslag är inte alls extremt

REPLIK | MEDBORGARLÖN

Vi tycker det är stort nog om de som idag tvingas till socialkontoret för att de är sjuka eller arbetslösa kan återfå en känsla av värdighet.
Gunvor G Ericson

Helene Rivière verkar ha gjort till sin uppgift att jaga människor som har det dåligt ställt (Brännpunkt 28/2). Det spelar mindre roll om de är studerande, sjuka, arbetslösa eller av något annat skäl har svårt att få ekonomin att gå ihop. Av samhället ska de inte vänta sig något, om hon får bestämma.

Nu har hon plötsligt upptäckt ett förslag som Miljöpartiet drivit i många år, nämligen Arbetslivstrygghet, en gemensam grundförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet. ”Varför har det här extrema förslaget från Miljöpartiet inte uppmärksammats och granskats av medierna”, undrar hon upprört.

Annons
X

Svaret kan möjligen vara att förslaget inte alls är extremt. Tvärtom. Det är ett högst realistiskt förslag, som kommit till för att bryta det politiska dödläget i socialförsäkringsfrågan.

Alla är överens om att trygghetssystemen måste ses över, som de fungerar idag ger de helt enkelt ingen trygghet. Stora grupper har inte haft en chans att komma in i systemet. Det gäller till exempel studerande med fullgjord utbildning, arbetssökande som inte haft jobb tillräckligt länge innan de blev arbetslösa och sjuka som haft vikariat eller timanställning. Andra har kastats ut efter regeringens försämringar av både sjuk- och a-kassan. De senaste två åren har 77 000 personer skrivits ut ur sjukförsäkringen, ytterst få av dem har kunnat gå tillbaka till arbete.

Ändå händer det inget. De övriga partierna är låsta i sina positioner. Socialdemokraterna försvarar den fackliga linjen att a-kassan bara ska vara till dem som har haft ett arbete, och moderaternas så kallade arbetslinje innebär att man vill lägga allt ansvar på individen. Ingen av dem vill göra trygghetssystemen till en valfråga och därför har den stora utredning som skulle hitta lösningar, den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, helt tappat styrfarten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den här politiska passiviteten drabbar sjuka och arbetslösa varje dag. När socialförsäkringarna inte fungerar hänvisas människor till kommunernas försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag. Det är inte ett människovärdigt system. Försörjningsstödet ska vara samhällets yttersta skyddsnät, inte en försörjning för sjuka och arbetslösa.

  Miljöpartiets förslag, det som Helene Rivière tydligen har svårt att förstå handlar helt enkelt om att införa en gemensam grundförsäkring för sjuka och arbetslösa. Från den ska man kunna söka ersättning om man haft jobb men inte kvalificerat sig för fackens a-kassor, om man sökt jobb aktivt, om man studerat och avlagt examen men inte fått jobb ännu, eller om man gjort något av detta men blivit sjuk och saknar sjukpenninggrundande inkomst.

  Helene Rivière målar upp en bild av att alla världens fattiga kommer att lockas till Sverige för att dra nytta av vårt förslag. Men hon kan vara lugn. Det finns krav som måste vara uppfyllda för att man ska kunna få en ersättning på grundnivå. Förslaget omfattar inte alla människor i världen. Vi tycker det är stort nog om de som idag tvingas till socialkontoret för att de är sjuka eller arbetslösa kan återfå en känsla av värdighet.  Det är det vi menar med att vi vill ha ett varmare Sverige.

  GUNVOR G ERICSON (MP)

  gruppledare och ledamot i socialförsäkringsutredningen

  Mer debatt om socialförsäkringarna:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X