Annons
X
Annons
X

Vart femte barn visar psykisk ohälsa

Vart femte barn i Sverige mår psykiskt dåligt. Men det är svårt att få hjälp för den som behöver det. Barnombudsmannen överlämnade idag en braskande årsrapport om psykisk ohälsa.

– Om barnen inte är delaktiga i behandlingen riskerar de att förlora hoppet och kommer inte tillbaka, konstaterar Fredrik Malmberg, BO, som föreslår en barnlots i varje landsting.

Rapporten på 128 sidor, som överlämnades till barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) på onsdagsmorgonen, slår fast att vart femte barn i Sverige mår psykiskt dåligt.

Fredrik Malmberg saknar barnets perspektiv i behandlingen. Det är krångligt att få rätt hjälp och om och när behandlingen väl sätts in sker den utifrån ett vuxenperspektiv som barnet har svårt att ta till sig.

– Risken finns att de avbryter behandlingen och sjunker djupare ner i sin psykiska ohälsa. Det är inte rimligt att ett barn ska behöva googla sin sjukdom eller medicin för att förstå vad det handlar om, konstaterar Fredrik Malmberg.

Annons
X

Därför föreslår BO att det ska införas en barnlots för vägledning i varje landsting.

– Medan vi vuxna mest pratar mest om vårdköer kan barnet känna sig bortpuffad i bemötandet. De blir alltför beroende av vuxna i sin närhet för att komma vidare, konstaterar Fredrik Malmberg.

Tvångsvård är ett kapitel för sig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi är på det klara med att den kan behövas, men de mänskliga rättigheterna måste skyddas på ett bättre sätt. Vår undersökning har visat att dokumenteringen har stora brister, berättar Fredrik Malmberg.

  Så kallad ”bältning”, när barnet spänns fast, är en behandlingsform i tvångsvården.

  – I vårt urval bland kliniker fann vi fler bältningar under ett halvår än vad som fanns registrerade på ett helt år. Att det slarvas med registreringen försvårar uppföljningar, säger Fredrik Malmberg.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X