Annons
Recension

Fynd och fusk. Falsarier och mystifikationer omkring JesusVårt behov av änglar i Amerika

En ängel i Joseph Smiths sovrum 1823 berättade om det som skulle bli ”Mormons bok” och grunda en tro. Den osannolika historien finns att läsa i Per Beskows välskrivna bok om bibelfalsarier från Gutenbergs tid fram till Dan Brown.

Under strecket
Publicerad

”Som Albert Schweitzer har uttryckt det, tycks varje tid söka och finna den Jesus den vill ha. Inte ens i denna tid av sekularisering kommer man förbi Jesusgestalten, som ständigt ges nya former”, konstaterar Per Beskow i nyutgivningen av Fynd och fusk. Falsarier och mystifikationer omkring Jesus.
Ursprungligen gavs den ut 1979 men är nu omarbetad för en ny samtid. Ett tillägg är Dan Brows ”Da Vinci-koden” som Beskow anser hör hemma bland bibelfalsarierna. Romanen för bland annat fram tesen att Jesus och Maria Magdalena fick barn tillsammans och att deras ättlingar finns på jorden.

Per Beskow ser det som ett tecken i en postmodern tid att fakta och fiktion så går in i varandra att folk tar Dan Browns förslag som historisk sanning ”fast det inte finns skymten till bevis”. ”Da Vinci-koden” bygger på böcker skrivna av ett amerikanskt författarteam, ”Holy Blood, Holy Grail” och ”The Messianic Legacy”, båda från
1980-talet.
Det verkar ju inte mindre troligt att Jesus och Maria Magdalena skulle ha förökat sig än allt det osannolika Jesus gör och är i evangelierna. Tvärtom, att göra barn är inte lika svårt. Men Per Beskow, docent i religionshistoria, tidigare universitetslektor i kyrkohistoria i Lund, är inte ute efter sannolikheter i förhållande till verkligheten, utan i relation till originaldokumenten, Bibelns fyra evangelier.
Kriteriet på en förfalskning eller en mystifikation är att utgivaren påstår att verket är tillkommet på ett sätt som inte är fallet. Monty Pythons film ”Life of Brian” är alltså inte mystifikation eller förfalskning, ej heller José Saramagos roman om Jesus.
Men om de påstått att de hittat sina verk i en grotta och att dessa daterades från år 53 skulle de kvalificera sig, också om de påstod det med ironisk humor. För Per Beskow tycks inte ta med i beräkningen att författare ibland driver med tron och omvärlden. Eller kanske är alla hans exempel på förfalskningar sprungna från djupt
gravallvarliga upphovsmän.

Annons
Annons
Annons