Annons
X
Annons
X

”Värsta tiden i mitt yrkesliv”

Hårt ansatt – och enligt egen utsago även mordhotad – för sin kritik mot islam.
Nu berättar Marcus Birro om den senaste tidens turbulens och beskedet att Expressen säger upp honom som krönikör.
– Jag tycker det är uselt att ringa en lojal medarbetare klockan halv tolv en söndagskväll och ge beskedet för att jag vågat kritisera tidningen. Det är ynkligt, säger han till SvD.

Marcus Birro.
Marcus Birro. Foto: TT

Efter att nyligen ha gått ut och kritiserat islam har Marcus Birro, enligt honom själv, mottagit flera mordhot.

”Köper inte snacket om att ”religioner” är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta.”, skrev Marcus Birro på Twitter i den 4 november.

I helgen medverkade han i den högerextrema sajten Exponerats podcast RLM. Han intervjuades tillsammans med Ingrid Carlqvist, ledande skribent på den islamfientliga tidningen Dispatch International.

Annons
X

Där kommenterade Birro reaktionerna han fått. Samtidigt berättade han om – som han uttryckte det – ”Expressens tystnad” om hoten. Birro menade att han borde ha backats upp bättre av ledningen. 

– Jag kritiserade tidningen för vad jag upplevde som tystnad från deras sida rörande de många dödshot jag fått, säger han till SvD.

**Sent i går kväll **fick han ett samtal från en av Expressens chefer som meddelade att kvällstidningen säger upp kontraktet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Hur tänkte du när du valde att medverka i Exponerats podcast? Förstod du att det kunde vara kontroversiellt?
  **– Jag tänkte tyvärr inte alls. Jag svarade på några frågor i tio minuter om mordhoten jag blivit utsatt för. Det var inte heller därför Expressen valde att sparka mig.

  – Jag fick inte sparken för att ha medverkat i en kontroversiell podd. Jag fick sparken för att jag kritiserat Expressen. De gjorde det väldigt tydligt igår.

  Vad säger du om Expressens agerande?
  – Jag tycker det är uselt att ringa en lojal medarbetare klockan halv tolv en söndagkväll och ge beskedet för att jag vågat kritisera tidningen. Det är ynkligt.

  **Hur viktig har Expressen varit för dig som plattform och intäktskälla?
  **– Viktig.

  **Kan du summera den senaste tiden? **
  – Det har varit den värsta tiden i mitt yrkesliv.

  Kan du utveckla det?

  –Jag har flera allvarliga dödshot, under turnén med Wayne Hussey förra veckan ringde arrangörer till polisen, jag har fått kattskit dumpad utanför dörren, folk som spottar när jag går förbi dem på gatan. För att inte tala om hatet.

  – Och ingen skribent, inte en enda av alla de jävlarna som skriker om älska olika har lyft ett finger för att visa soldaritet. Och jag har också insett att jag står så oerhört ensam i detta. Det är hemskt.
  **
  Expressens chefredaktör** Thomas Mattsson bekräftar att Marcus Birro inte längre ska skriva för tidningen. Han vill dock inte gå in på fler detaljer i ärendet:

  – Marcus Birro är en fristående skribent och jag recenserar därför inte i offentligheten hans engagemang i andra medier. Marcus har medverkat i Expressen tidigare, men den frilansrelationen till Expressen har avslutats och vi tackar för det som varit och önskar Marcus lycka till i framtiden, säger Thomas Mattsson till SvD och fortsätter:

  – När det gäller Exponerat är det min generella uppfattning att man som opinionsbildare, och kanske särskilt som journalist, bör vara restriktiv med att associera sig med krafter som motverkar god publicistik och som på hatsajter sprider främlingsfientlighet.

  Annons
  Annons
  X

  Marcus Birro.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X