Annons
X
Annons
X

Värsta krisen på 40 år drabbar sågverken

Varsel, nedläggningar och konkurser. Lågkonjunkturen slår hårt mot skogsindustrin. För sågverken är krisen den värsta på 40 år. Samtidigt har massa- och pappersindustrin också problem. Sedan början av 2011 har över 2 000 personer varslats och fler varsel väntas komma.
– Det här känns värre än finanskrisen, säger Per Hidesten på Skogsindustrierna.

Kartan över Skogsindustrisverige är dyster. Konkursvågen bland sågverken som började förra året fortsätter. Flera massa- och pappersbruk har lagts ner i år. Till det kommer en lång rad aviseringar om neddragningar. Bara den senaste månaden har varsel kommit från skogskoncernen Södra, Nordic Paper i Säffle, Holmens kartongbruk i Iggesund, sågverkskoncernen Vida och Norra skogsägarna.

– Det är ett allvarligt läge och det ser fortsatt bekymmersamt ut. När vi pratar med företagen hör vi hela tiden att man ser över bemanningen, säger Per Hidesten, förhandlingschef på Skogsindustrierna.

Bakom problemen ligger främst den breda konjunkturnedgången. Krisen i Europa slår hårt för den exportberoende skogsindustrin. Sågverken exporterar 75 procent av sina produkter, massa- och pappersbruk 90 procent. Kronkursen lägger ytterligare sten på börda, i ett läge där företagen slåss om varje order.

Annons
X

• LÄS MER:
”Nytt varsel i skogsindustrin”

– Nedgången har varit så utdragen och nu äter den sig ner i verksamheterna. Vi hade inte kommit igenom återhämtningsfasen efter finanskrisen innan det började vända ner igen redan 2010, säger Per Hidesten.

Något slut på konjunkturnedgången är inte i sikte. Det betyder att den negativa utvecklingen väntas fortsätta.

Nästa år kan bli jättetufft, med fler varsel och nedläggningar eller neddragningar. Det här känns egentligen värre än efter finanskrisen, eftersom vi inte ser någon vändning. Då tog det tvärtstopp, men sedan började det ändå hända något. Nu är det ett långt utdraget fall, säger Per Hidesten.

– Det är katastrof.
Leif G Gustafsson, vd för TMF (Trä och möbelföretagen) om läget för småhustillverkare.

Inte heller branschanalytiker Johan Freij på
Danske Bank tror på en snar uppgång. Skogsindustrin är starkt fokuserad på Europa, där ekonomierna nu krymper i en rad länder. Konsumtionen av både sågade trävaror och pappersmassa har minskat i Europa.

– Jag ser ingen ljusning det närmaste året. För sågverken är det här en av de största kriserna på 40 år. De är starkt beroende av byggande och hela västvärlden bygger otroligt lite idag, säger Johan Freij.

• LÄS OCKSÅ:
”Stark krona hotar skogsindustrin”

Läget förvärras av att massa- och pappersindustrin vid sidan av konjunkturnedgången tampas med andra problem. Ändrade läsvanor minskar efterfrågan både på tidningspapper och på finpapper, till exempel kopieringspapper.

– Det är mycket ovanligt att det går dåligt för pappers- och massaindustrin och sågverken samtidigt. Pappersindustrin har ett stort strukturellt problem och det kommer att slås ut mer kapacitet. Det tror jag att alla är överens om, säger han.

Det finns ljuspunkter. Trenden för vätskekartong och mjukpapper är positiv. Men bland sågverken är en fortsatt utslagning att vänta. ”Alla stjärnor står fel”, konstaterar Johan Freij på Danske Bank. Det är den bransch som kanske drabbas hårdast av den starka kronan, samtidigt som bostadsbyggandet är rekordlågt i en rad länder.

För småhustillverkarna är läget problematiskt. Leif G Gustafsson, vd för branschorganisationen TMF (Trä och möbelföretagen) sparar inte på orden.

– Det är katastrof, säger han utan omsvep. Ett och annat företag utan skulder och med starka ägare klarar sig ett tag till. Men stora kända varumärken går på knäna. Flera har redan försatts i konkurs, andra befinner sig i rekonstruktion.

• LÄS MER:
”Skogen i blåsväder”

Småhusbyggandet befinner sig i fritt fall. Från en nivå på 14 000 småhus under 2007 blir det som bäst 4 500 i år. Bolånetaket är en starkt bidragande orsak, hävdar TMF.

– Branschen hade just börjat återhämta sig efter finanskrisen när bolånetaket infördes 2010. Då blev det tvärstopp. Unga familjer har inte råd att bygga längre, säger Leif G Gustafsson.

Han efterlyser politiska beslut som sätter fart på bostadsbyggandet.

– Vi har en brist på 25 000 bostäder, som ökar med minst 20 000 bostäder per år. Det här kommer att gå rakt in i pipsvängen, säger han.

Omkring 1 000 medlemmar i GS-facket, som bland annat organiserar anställda i träindustrin, har varslats i år, enligt ordförande Per-Olof Sjöö. Han anser att det nu krävs subventioner i byggsektorn.

– Problemen gäller allt med koppling till bostadsbyggande, från sågverk till hustillverkare. Det har väl aldrig byggts så få trähus som i år. Gör man ingenting syns ingen ljusning nästa år heller. Regeringen måste ta sitt ansvar, säger Per-Olof Sjöö.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X