Annons
X
Annons
X

”Värst mellan 11 och 15”

Varmt och soligt väder väntas i helgen. Men vädret innebär också risker. De senaste 40 åren har antalet fall av hudcancer ökat kraftigt.

Foto: SCANPIX, COLURBOX. MONTAGE: SVD,

Sveriges förutsättningar, med korta somrar och intensiv sol, gör att det är extra viktigt att skydda huden mot UV-strålning.

– Eftersom Sverige bara har kraftig sol några få veckor om året i kombination med vår väldigt ljusa hy gör att det blir extra viktigt att skydda sig. Helst med kläder och solhatt, säger John Paoli, hudspecialist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

De senaste årens utveckling när det gäller fall av hudcancer i Sverige är alarmerande enligt Paoli. Bara sedan 1970-talet har fallen av cancerformen malignt melanom ökat femfaldigt.

Annons
X

– Det är oerhört viktigt att man smörjer in sig med solskyddskrämer. Helst med minst 30 i styrka. Och att man smörjer in huden flera gånger varje dag, framförallt efter bad, säger han.

Värst är solen mellan klockan 11 och 15. Då står solen som högst och UV-strålningen är som starkast. Då är det extra viktigt att undvika solen och hålla sig i skuggan. Skräckexempel på effekter av hudcancer kan vara större sår på huden och i värsta fall tumörer i ansiktet som måste opereras bort.

– Men solen har många bra egenskaper också. Den ger oss mycket av vårt D-vitaminbehov som motverkar bland annat benskörhet. Det ultimata vore att sola intensivt i 15 minuter varje dag men tyvärr är det ju inte alltid så jämn sol under sommaren, säger John Paoli.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX, COLURBOX. MONTAGE: SVD, Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X