Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Vårsmaker med örter

Laga en smakrik helgmiddag med gröna vårkänslor.

Text: SvD Perfect Guide - 28 mars 2019
Annons
Benjamin Dearnley / Ben Dearnley
Foto: Benjamin Dearnley / Ben Dearnley

Grillad sparris med ärtor och syrlig färskost

Foto: Benjamin Dearnley / Ben Dearnley

Gör egen smaksatt färskost genom att låta yoghurt rinna av under natten.

6 personer

175 g grön eller vit sparris
500 g grön sparris
300 g frysta ärtor, tinade
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
1/2–1 röd chili (kan uteslutas), tunt skivad
Flingsalt
Ärtskott, solrosskott eller andra späda blad till servering

Färskost
300 g grekisk yoghurt
Rivet skal och pressad juice av 1/2 citron, ekologisk
1/2 dl hackade örter, t ex persilja och mynta
1–2 krm salt
Nymalen svartpeppar

1. Börja med färskosten en dag i förväg. Lägg en silduk i en sil eller ett kaffefilter i en konisk sil. Häll i yoghurten, sätt alltsammans över en skål och ställ in i kylskåpet. Låt rinna av till nästa dag.

2. Mosa samman eller mixa färskosten med citronskal och –citronjuice och örter. Smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen. (Vasslen som har runnit av kan användas exempelvis till degspad.)

Annons
Annons
Benjamin Dearnley / Ben Dearnley
Foto: Benjamin Dearnley / Ben Dearnley

3. Ansa 175 g sparris genom att bryta av den nedre torra biten, vit sparris måste också skalas. Skiva sparrisen tunt på längden med mandolin och lägg i isvatten 5 minuter. Låt rinna av och torka före serveringen.

4. Ansa 500 g grön sparris, bryt av den nedre torra biten. Pensla sparrisarna med 1 msk olivolja och grilla dem några minuter i grillpanna eller på grillen. Strö över flingsalt och dela dem mindre bitar.

5. Lägg ärtorna i en sil och doppa dem i kokande vatten 10 sekunder. Låt dem rinna av och blanda dem med resterande olivolja, pressad citron, flingsalt och eventuellt skivad chili.

6. Bred ut färskosten lite ojämnt mitt på tallrikarna. Lägg på grillad sparris, ärtor och sparrisstrimlor. Toppa med ärtskott eller andra späda blad och mal över lite svartpeppar.

Tabbouleh med broccoli

Foto: Benjamin Dearnley / Ben Dearnley

Har man inte inlagd citron kan man smaksätta med lite rivet citronskal istället.

4 personer

1 dl quinoa
500 g broccoli, ansad
1/2 gurka, fintärnad
1/2 liten inlagd citron, finhackat skal
3/4 dl solrosfrön
1 liten purjolök, tunt skivad
1 ättiksgurka eller 6–8 cornichoner, skivade
Salt

Dressing
1 1/2 dl koriander
1 1/2 dl slätbladig persilja
3/4 dl dill
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1–2 krm mald kardemumma

1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt eventuellt överflödigt vatten rinna av väl.

2. Dressing: Blanda örterna och grovhacka ungefär 1 1/2 dl av dem och ställ åt sidan så länge. Kör resterande örter tillsammans med vitlök, citron, olja och kardemumma till en jämn massa i en mixer.

3. Riv broccolin, även stjälken, på rivjärn till ungefär samma storlek som quinoan. Blanchera den ca 10 sekunder i lättsaltat kokande vatten. Häll av vattnet och lägg över broccolin i riktigt kallt vatten, låt sedan rinna av ordentligt.

4. Lägg quinoa, broccoli, gurka, inlagd citron, solrosfrön och de hackade örterna i en skål. Tillsätt dressingen och blanda noga. Smaka av med salt. Toppa med purjolök och ättiksgurka.

Annons